Nora keek nergens naar

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.
Landbouwkundig ingenieur Nora Köster-Constandse (87, links) stond winter 1940 samen met schoolvriendin Jetty Winkler-Van der Wiel (88, onderwijzeres) in de tuin van haar ouderlijke huis aan Plantsoen in Gorinchem (Gorcum).
Landbouwkundig ingenieur Nora Köster-Constandse (87, links) stond winter 1940 samen met schoolvriendin Jetty Winkler-Van der Wiel (88, onderwijzeres) in de tuin van haar ouderlijke huis aan Plantsoen in Gorinchem (Gorcum).

„Mijn moeder fotografeerde veel. Gezien mijn strenge blik misschien te veel, al kan het ook zijn dat ik net ruzie had met mijn zus Dana. Dat gebeurde vaker: zij vond mij een dom gansje en liet dat merken. Bij Jetty kon ik mezelf zijn. Vrienden kies je, familie niet. Dana en ik waren de Nederlandse leg: een oudere broer en zus waren de Indische leg. Mijn vader was in 1911 naar Indië vertrokken voor staalconstructiebedrijf De Vries Robbé. In 1929 keerden mijn ouders terug in Gorcum en lieten het huis bouwen. We hadden twee badkamers, centrale verwarming, een tennisbaan, dienstbodes, een werkster en een tuinman die goed aardappels kon schillen. Het was een heerlijke jeugd. Op mijn zesde bereidde een leraar mij thuis voor op de tweede klas. Daar ontmoette ik Jetty. Zij was ook nieuw op school: dat schiep een band. Met nog drie meisjes hadden we een snoepclub. De hele week opsparen om op zaterdag alles op te eten. In 1942 verhuisden wij vanwege vaders werk. Jetty en ik schreven brieven en logeerden bij elkaar. Vanaf de middelbare school verwaterde het contact. Pas in 2000 vond Jetty een kistje terug met mijn oude brieven. Wat een pedant meisje, dacht ik bij het teruglezen over mezelf. Maar ik was blij met het hernieuwde contact. Onze mannen konden het met elkaar vinden: we spraken geregeld gevieren af. Na de dood van Jetty’s man werden onze samenkomsten nostalgischer. Toch is vriendschap onze binding. Ik geef Jetty een veilig gevoel, zegt ze. En ik bewonder haar intelligentie.”

Foto Ad Nuis

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt