Nieuwe bombrief bezorgd bij Amsterdams hotel

De brief van vrijdag lijkt op de bombrieven die eerder deze week aan verschillende adressen in grote steden werden bezorgd.
De politie doet onderzoek bij het Okura Hotel.
De politie doet onderzoek bij het Okura Hotel. Foto Evert Elzinga/ANP

Bij een hotel in Amsterdam is vrijdag opnieuw een bombrief bezorgd. De recherche, forensische opsporing en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen momenteel nog onderzoek. Het gaat om het luxe hotel Okura in Amsterdam-Zuid.

Het pand hoefde niet ontruimd te worden en de omgeving werd niet afgezet. De politie kwam in actie na een melding van het hotelpersoneel, die iets voor 9.00 uur werd gedaan. Het personeel had de post herkend naar aanleiding van nieuws van donderdag over soortgelijke bombrieven, aldus de politie. De vrijdag bezorgde brief was, net als de andere enveloppen, namelijk voorzien van een sticker van het incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) en bevatte een verdikking.

Lees ook: Bombrieven gestuurd naar bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

Onder meer een hotel en een tankstation in Amsterdam ontvingen afgelopen week soortgelijke post. Ook bij een makelaarskantoor in Utrecht en bij een tankstation en autobedrijf in Rotterdam werden dergelijke bombrieven bezorgd. Geen van de explosieven ging uiteindelijk af, maar volgens de politie hadden deze wel degelijk ernstig letsel kunnen veroorzaken, meldt persbureau ANP.

Incassobureau

Een van de brieven die in Rotterdam werd bezorgd, was retour gestuurd aan het incassobureau in kwestie. De post was bestemd voor een bedrijf in Maastricht en is daar niet aangekomen, meldt de politie vrijdagmiddag. De brief had brandschade opgelopen maar is niet ontploft.

Het CIB zegt tegen NRC „erg geschrokken” te zijn dat er bombrieven worden rondgestuurd voorzien van hun logo. Het bedrijf zegt „passende maatregelen” te hebben genomen om medewerkers te beschermen. Ook PostNL heeft voorzorgsmaatregelen getroffen, meldt ANP. Om welke maatregelen het gaat, is niet bekend.

De politie houdt er rekening mee dat de brieven van dezelfde afzender zijn. Deze heeft de brieven mogelijk verstuurd om de bedrijven af te persen. De politie kon niet uitsluiten dat er sprake is van terreur.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Een brief afkomstig van het CIB ziet er uit zoals rechtsonder. Dus met watermerk en zonder sticker. Krijgt u een brief met een verdikking erin, waarbij naam, adres en logo van het CIB niet op de enveloppe zelf zijn gedrukt, maar op stickers? Open de brief niet en bel meteen 112. https://t.co/3QjlxGj5W8 https://t.co/h5P9IygxRq