Loonstijging

Cao-lonen stijgen met 2,5 procent

Werknemers die onder een cao werken, kregen er vorig jaar gemiddeld 2,5 procent bij, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de grootste stijging van de cao-lonen in tien jaar tijd. De trend die in 2017 begon met een cao-loonstijging van 1,4 procent in het derde kwartaal, zet daarmee voorlopig door. De loonstijging liep sindsdien vrijwel elk kwartaal op. Dat geldt ook voor het laatste kwartaal van 2019: de lonen stegen in die periode met gemiddeld 2,7 procent. Desondanks bleef de stijging van de cao-lonen voor het eerst in vijf jaar achter bij die van de consumentenprijzen. Die stegen in de eerste elf maanden van 2019 namelijk met 2,6 procent vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor. (NRC)