VS doden Iraanse generaal bij raketaanval in Bagdad

Qassem Soleimani, hoofd van de Al Quds-brigade, is omgebracht bij een Amerikaanse luchtaanval. Ook de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis is omgekomen.
De Iraanse generaal Qassem Soleimani (midden), hoofd van de Al Quds-brigade van de Revolutionaire Garde, in Teheran in 2016.
De Iraanse generaal Qassem Soleimani (midden), hoofd van de Al Quds-brigade van de Revolutionaire Garde, in Teheran in 2016. Foto AP

Bij een Amerikaanse raketaanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad is donderdagnacht de prominente Iraanse generaal Qassem Soleimani omgekomen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd, schrijft persbureau AP. Het Iraanse ministerie van Defensie heeft „verpletterende wraak” beloofd.

Volgens het Pentagon is Soleimani, hoofd van de elitebrigade Al Quds, gedood op bevel van president Donald Trump. Soleimani, die bekendstond als de architect van het Iraanse veiligheidsbeleid in de regio, was volgens Washington van plan om Amerikanen in Irak en elders in het Midden-Oosten aan te vallen.

Potentieel keerpunt

„Deze raketaanval was bedoeld om toekomstige Iraanse aanvalsplannen te voorkomen”, aldus een verklaring van het Pentagon. Volgens het ministerie was Soleimani het brein achter aanvallen op bases in Irak. Ook zou hij de „aanvallen” op de Amerikaanse ambassade in Bagdad, eerder deze week, hebben goedgekeurd.

Lees het laatste nieuws over de aanval in ons liveblog: Iraans kopstuk Qassem Soleimani dood bij Amerikaanse aanval

De raketaanval, een escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, heeft volgens de Iraakse televisie en Iraakse functionarissen ook het leven gekost aan zes anderen, onder wie de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis, plaatsvervangend commandant van de door Iran gesteunde paramilitaire groep Hashd al-Shaabi. Die staat in het Engels bekend als Popular Mobilization Forces (PMF).

Volgens de PMF zaten de militairen in voertuigen die zijn getroffen door drie raketten nabij de vrachtterminal van het vliegveld van Bagdad. Twee voertuigen vlogen daarbij in brand.

Oplopende spanningen

De dood van de invloedrijke Soleimani vormt een potentieel keerpunt in de ernstige spanningen tussen de VS en Iran, die de afgelopen week al waren opgelopen, en zal naar verwachting leiden tot hevige vergeldingsacties door Iran tegen Amerikaanse en Israëlische doelen in het Midden-Oosten.

Soleimani stond aan het hoofd van de Al Quds-brigade, de internationale tak van de Revolutionaire Garde van Iran. Deze brigade heeft zich de laatste jaren intensief bemoeid met gewapende conflicten in onder meer Irak en Syrië. De Iraanse staatstelevisie heeft zijn dood bevestigd op basis van een verklaring van de Revolutionaire Garde. Volgens die verklaring is Soleimani een „martelaar” geworden bij een aanval door Amerikaanse helikopters nabij de luchthaven.

Volgens ayatollah Ali Khamenei, de Iraanse leider, is Iran door de dood van Soleimani alleen maar verder gemotiveerd geraakt om zich tegen de VS en Israël te wapenen. „Al onze vijanden moeten weten dat de jihad van verzet doorgaat met een dubbele hoeveelheid motivatie”, zei hij tegen de Iraanse staatstelevisie. „De eindoverwinning wacht voor onze strijders in deze heilige oorlog.” Khamenei heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Iran.

Lees ook over de spanningen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad: Teheran daagt uit, Washington aarzelt

Bestorming ambassade

De raketaanval komt twee dagen nadat pro-Iraanse demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad belaagden. Hoogoplopende spanningen tussen de VS en Iran voeren terug op het besluit van Trump in mei 2018 om uit het nucleaire akkoord tussen Iran en een groep wereldmachten te stappen. Dat akkoord werd gesloten door Trumps voorganger, Barack Obama.

Trump, die op vakantie is in Florida, plaatste een tweet met de afbeelding van een Amerikaanse vlag. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tweette een video waarin Irakezen volgens hem de dood van Soleimani vieren.