Dodental overstromingen Indonesië stijgt naar 60

De komende dagen wordt meer regen verwacht rondom Jakarta. Tienduizenden mensen moesten daar de afgelopen dagen worden geëvacueerd.
Een kind wordt in Jakarta geëvacueerd.
Een kind wordt in Jakarta geëvacueerd. Foto Mast Irham/EPA

Het dodental door overstromingen in het westen van het Indonesische eiland Java is opgelopen tot 60, melden lokale autoriteiten op zondag. De overstromingen zijn het gevolg van de hevige regenval in Jakarta van de afgelopen dagen. Nu de waterstand tijdelijk terugloopt, kunnen de hulpdiensten meer lichamen bergen.

Door de overstromingen en landverschuivingen zijn zeker 182 wijken in de hoofdstad en omliggende gebieden getroffen. Tientallen mensen raakten bedolven onder het water en de modder. Volgens het de nationale coördinator rampenbestrijding zijn er ook mensen geëlektrocuteerd. Drie ouderen kwamen om het leven door onderkoeling.

Fotoserie: Vluchten of klimmen bij de overstromingen in Indonesië

Veel schade

Ongeveer 400.000 mensen moesten de afgelopen dagen worden geëvacueerd vanwege de moessonregens, die rond de jaarwisseling begonnen. Donderdagavond nam de waterstand iets af, waardoor sommigen van hen terug naar hun huizen konden. De schade in veel woonwijken is groot: op veel plekken zijn auto’s weggespoeld en de straten liggen bezaaid met spullen. De komende dagen wordt weer meer regen verwacht.

De overstromingen zijn de hevigste sinds 2013, toen 57 mensen om het leven kwamen in Jakarta. In en rondom de stad wonen zo’n dertig miljoen mensen. Volgens het klimaatinstituut van het land is sinds de start van metingen in 1986 zelden zulke zware neerslag waargenomen. Klimaatverandering draagt bij aan de extreme weersomstandigheden, zeggen de experts.