In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Voor de een begon 2020 rustig met een potje schaken of met het kijken naar schansspringen, anderen moesten vluchten voor water of brand.
2019 was het jaar van het protest. De komst van een nieuwe jaar maakte voorlopig nog geen einde aan de protesten, zeker niet in Hongkong. Daar gingen op Nieuwjaarsdag tienduizenden de straat weer op, juist om duidelijk te maken dat hun onvrede met de steeds grotere invloed van China op Hongkong nog springlevend is.
Foto Isaac Lawrence/AFP
Woedende Irakezen bestormden op Oudjaarsdag de Amerikaanse ambassade in Irak, ze gooiden met stenen en scandeerden leuzen als: “Nee, Amerika. Nee, Trump.” Het protest was een reactie op de dodelijke luchtaanvallen van de VS op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah, een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam. De VS stuurden daarop meer militairen naar Irak om de ambassade en het personeel te beschermen.
Foto Amerikaanse ambassade in Irak/via AFP
Australië krijgt de al weken woedende bosbranden in het zuidoosten van het land maar niet onder controle. Het officiële dodental staat op zeventien, maar er zijn ook nog vermisten. Circa 500 miljoen dieren kwamen om in de vuurzee. Toeristen ontvluchtten de vlammen en kwamen vervolgens op het strand vast te zitten; zij zijn per boot geëvacueerd. Nederland raadt reizigers aan niet naar New South Wales, waar de populaire miljoenenstad Sydney ligt, te gaan in verband met de branden, tenzij absoluut noodzakelijk.
Foto Glen Morey/AP
Een opgelaten wensballon tijdens de jaarwisseling heeft zeer waarschijnlijk de brand veroorzaakt in het apenverblijf in de dierentuin van Krefeld, net over de grens bij Venlo. Alle apen, zoals chimpansees en oerang-oetans, kwamen om. Drie vrouwen hebben zich gemeld bij de politie: zij wisten niet dat het verboden was in Duitsland om dergelijke vuurlantaarns op te laten.
Foto Sascha Steinbach/EPA
Negentien mensen kwamen om bij de uitbarsting van de vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland begin december. Onder hen drie leden van een Australische familie: de 51-jarige vader Anthony, de 44-jarige moeder Elizabeth en de 17-jarige dochter Winona. Zoon Jesse (19) overleefde de ramp en kon vanuit het ziekenhuis via een livestream de herinneringsdienst voor zijn ouders en zus volgen.
Foto Bianca De Marchi/EPA
Hevige regenval heeft in en om de Indonesische hoofdstad Jakarta grote overstromingen veroorzaakt. Zeker 43 mensen kwamen om, tienduizenden moesten hun huizen uit om aan het water te ontsnappen. De komende dagen wordt meer regen en noodweer verwacht. Het gebied heeft vaker te kampen met grote overstromingen, maar deze zijn de ergste in jaren.
Foto Mast Irham/EPA
Onder prikkeldraad klauteren, geblinddoekt een wapen laden, over obstakels springen: de zware training van een politieagent in Egypte duurt vier jaar en na een succesvolle afronding heeft de cadet een bachelordiploma.
Foto Mohamed el-Shahed/AFP
Na werk is ontspanning goed, moeten deze bouwvakkers in een dorpje vlak bij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh hebben gedacht.
Foto Heng Sinith/AP
De een duikt de zee in om het nieuwe jaar te vieren, anderen steken nog het laatste vuurwerk af. In Boekarest begon 2020 voor deze mensen rustig: met een potje schaken.
Foto Vadim Ghirda/AP
Vijf titels op een rij. De 27-jarige Irene Schouten lukte het Nieuwjaarsdag om voor de vijfde keer Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs te worden. Schouten evenaart hiermee het record van Atje Keulen-Deelstra.
Foto Vincent Jannink/ANP
Jemen is al zeker vijf jaar lang door oorlog verscheurd. De humanitaire situatie is desastreus: ondervoeding, gebrek aan medische zorg en voedseltekorten hebben ertoe geleid dat volgens schattingen van hulporganisaties 80 procent van de 30 miljoen inwoners hulp nodig heeft. In december vroegen organisaties aandacht voor de gevolgen van de burgeroorlog op de mentale gezondheid van mensen. Een op de vijf mensen in een conflictgebied kampt met psychische klachten, variërend van milde depressie tot posttraumatische stressstoornis. Op de foto is een man te zien bij een psychiatrische instelling in Sana'a.
Foto Khaled Abdullah/Reuters
Minder alcohol, stoppen met roken, meer bewegen. Veel mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Deze hardloper begon al op Oudjaarsdag: hij deed mee aan de Sint Silvester-race in Sao Paulo, een hardloopwedstrijd die al sinds 1925 traditioneel op de laatste dag van het jaar, en tevens de sterfdag van Sint Silvester, in Brazilië wordt georganiseerd.
Foto Miguel Schincariol/AFP
De pensioenhervorming door de Franse regering – er moet een pensioensysteem komen in plaats van de 42 huidige regelingen – leidt al weken tot stakingen in Frankrijk. Ook tijdens de feestdagen reden er amper treinen, de metro in Parijs lag grotendeels plat.
Foto Kamil Zihnioglu/AP
Het is voor velen een houvast op 1 januari, na een doorgaans korte nacht. Eerst het nieuwjaarsconcert in Wenen, dan het skispringen in Garmisch-Partenkirchen. Op Oudjaarsdag wordt er door de schansspringesr nog geoefend, zoals de Tsjechische Filip Sakala hier doet.
Foto Matthias Schrader/AP
De Japanse keizer en keizerin nemen jaarlijks op de eerste dag van het jaar de gelukwensen in ontvangst van de andere leden van de keizerlijke familie, regeringsleden en andere functionarissen. Op 2 januari mocht het Japanse publiek hun nieuwjaarswensen overbrengen aan de keizer. In oktober kreeg Japan een nieuwe keizer: de 59-jarige Naruhito, die zijn vader Akihito opvolgde, die als eerste keizer in tweehonderd jaar vrijwillig afstand deed van de troon. Ter gelegenheid van het nieuwe jaar verspreidde het keizerlijk paleis deze foto van de keizerlijke familie, Naruhito zit op de voorste rij, derde van links, keizerin Masako zit naast hem.
Foto Keizerlijk paleis van Japan/via Reuters