Brieven

Brieven 3/1/2020

Muziek

Ontbrekende educatie

Kunst is duur, laat musici niet zelf de rekening betalen (24/12), schreef NRC in een uitstekend commentaar. Ik voeg daar nog wat aan toe. Het is schrijnend dat onze topconservatoria het in de mastersopleiding in hoofdzaak moeten hebben van buitenlandse studenten. De reden is eenvoudig: getalenteerde jonge Nederlandse musici zien, terecht, op tegen de barre economische omstandigheden waar zij na afstuderen mee te maken zullen krijgen.

Aan de vraagkant naar ‘moeilijkere muziek’ zijn de problemen nog fundamenteler: te weinig afname door de podia en dus te lage honoraria. Onze middelmatige en vaak zelfs geheel ontbrekende muziekeducatie maakt dat, zelfs in een land waar de gemiddelde opleiding sterk omhoog is gegaan, de overgrote meerderheid slechts belangstelling heeft voor de meest simpele muziek. Het concertpubliek is sterk verouderd en vertegenwoordigt al lang niet meer in voldoende mate de jonge hogeropgeleide generatie. Dat maakt niet alleen de onmisbare grote groep freelance musici maar ook de gesubsidieerde muziekinstellingen uiterst kwetsbaar. De kaalslag bij de bezuinigingen op de orkesten had ook te maken met de slechte bezoekcijfers. Het is niet moeilijk om zwakken aan te pakken bij bezuinigingen.


oud-directeur Prinses Christina Concours

Vliegen

Weg met aircruises!

De afgelopen jaren heeft NRC mij vaak genoeg gewezen op de gevaren van overbodige vliegreizen (zie bijvoorbeeld Groen op reis, 2/11). Zelf heb ik inmiddels ‘vliegschaamte’ en probeer ik zo min mogelijk te vliegen. De internationale trein is weer terug op mijn menu en met behulp van interrail is het redelijk te betalen. In NRC worden echter veel vliegreizen aangeboden. Ondanks dat ik zelf zo min mogelijk wil vliegen, stoorde me dat nooit heel erg. Nu heeft NRC echter een adverteerder die ik niet kan en wil accepteren: Air Cruise Collection. Hoe is het mogelijk dat de krant deze vorm van reizen wil helpen promoten? In het wilde weg rondvliegen om opera’s te zien of Antarctica te vernietigen. Hoe moet ik de kritische artikelen over klimaat rijmen met deze advertenties? Ik wil NRC vragen deze advertenties niet meer te plaatsen. Ik ga ervan uit dat advertenties ‘zonder opgaaf van redenen’ geweigerd kunnen worden, dus gebruik alstublieft dat recht. Om niet binnen de door de opinieredactie beschreven ‘bingo’ te vallen, zal ik niet dreigen mijn abonnement op te zeggen. Integendeel: ik wil NRC vragen de abonnementskosten te verhogen om verschoond te blijven van die vreselijke aircruise-advertenties. Als trouw abonnee ben ik daar zonder morren toe bereid.

Integratie

Wie is ‘de Nederlander’?

Maandag viel ik van m’n stoel van verbazing door de kop bij het artikel op de voorpagina van NRC: Autochtoon: Nederlander van andere komaf is niet geïntegreerd, (30/12). Daarna werd ik allengs bozer. Zo ongenuanceerd lees je ze niet vaak. Deze kop hing van vaagheden (‘de autochtoon?’ ‘De Nederlander?’ ‘Andere komaf?’ ‘Niet geïntegreerd?’) aan elkaar, en dat terwijl dit onderwerp zo pijnlijk is als een cobra met een kort lontje. Het artikel is helaas niet veel genuanceerder. Misschien is het een idee om een vervolgverhaal te wijden aan de kwaliteit van het SCP-onderzoek? Daar bewijst de krant 17 miljoen Nederlanders waarschijnlijk een betere dienst mee.

Geneeskunde

Hoezo minder zorg?

Verwacht niet te veel van uw arts, ‘patiënt’, schrijft Pieter Barnhoorn (2/1). Waar patiënten om vragen is zorg. Het woord zegt het al, het gaat niet alleen om genezen. Achter een beeldscherm zitten is geen zorg. Ook niet in de spreekkamer. De zorg werd systematisch afgebouwd, maar er ging meer geld heen (verzekeraars, marketing, concurrentie, managers, winstuitkeringen, financiële reserves, bigdata-optimalisaties). De oudere mens mag na het zeventigste jaar geen banklening meer krijgen maar nog wel euthanasie (‘voltooid leven’, drie jaar na de pensioenleeftijd). Ouderenzorg is een ‘kostenpost’, tenzij je een bekende Nederlander als familielid hebt die op televisie wil.


Via nrc.nl