42 vuurwerkslachtoffers in brandwondencentra rond jaarwisseling

Rond de jaarwisseling werden minder mensen opgenomen in brandwondencentra dan vorig jaar. Het aantal telefonische consulten is daarentegen toegenomen.
Het Laakkwartier in Den Haag op Oudejaarsdag.
Het Laakkwartier in Den Haag op Oudejaarsdag. Foto Eric Brinkhorst

Rond de jaarwisseling zijn 42 mensen behandeld aan vuurwerkletsel in de drie brandwondencentra van Nederland. Achttien van hen moesten worden opgenomen, 24 konden poliklinisch worden behandeld. Dat meldt de Brandwondenstichting vrijdag.

Zowel het aantal mensen dat werd behandeld als het aantal mensen dat moest worden opgenomen is afgelopen jaarwisseling gedaald. In 2018 werden 23 mensen opgenomen en 56 mensen poliklinisch behandeld. Toch zijn de cijfers volgens de organisatie „ongeveer hetzelfde als vorig jaar”. In de laatste tien dagen werden weliswaar minder mensen in de brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen opgenomen dan vorig jaar, maar de centra werden wel vaker telefonisch om advies gevraagd.

Lees ook het verhaal achter de eerste operatie van 2019 in het Oogziekenhuis Rotterdam: Het vuur spuwde recht zijn gezicht in

Het aantal telefoontjes van huisartsen en andere ziekenhuizen steeg van 31 naar 45 dit jaar. Hierdoor hoefden patiënten zich niet in de centra te melden en konden ze „direct op de juiste manier behandeld” worden, aldus Jacob Blik, hoofd van het brandwondencentrum in Groningen in een persbericht.

Verwondingen steeds ernstiger

Volgens plastisch chirurgen is het aantal slachtoffers met vuurwerkletsel niet gestegen, maar is de ernst van de letsels wel toegenomen. Afgelopen jaarwisseling hebben plastisch chirurgen onder meer tien (gedeeltelijke) handamputaties uitgevoerd. In totaal zijn vijftig patiënten behandeld door plastische chirurgen. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.

Oud-partijvoorzitter van de VVD Jan van Zanen pleitte vrijdag op Radio1 voor een totaalverbod op vuurwerk. „Ik ben al heel lang voor een vuurwerkverbod. Op dat punt ben ik het oneens met de VVD”, zei de burgemeester van Utrecht tijdens de uitzending. Eerder deze week liet de VVD nog weten niets te zien in een totaalverbod zolang bestaande regels niet strenger gehandhaafd worden.

Lees ook: Vuurwerkdebat verschuift naar totaalverbod