‘Zo’n 480 miljoen dieren getroffen door bosbranden Australië’

Dieren die niet gedood zijn door het vuur, lopen extra risico omdat hun leefomgeving verwoest is, zeggen onderzoekers van de universiteit van Sydney.
Een kangoeroe in Nowra in New South Wales in december.
Een kangoeroe in Nowra in New South Wales in december. Foto Saeed Khan/AFP

Ongeveer 480 miljoen dieren zijn sinds september getroffen door de bosbranden in de Australische deelstaat New South Wales (NSW). Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Sidney donderdag. De bosbranden die sinds eind augustus woeden, veroorzaken grote zorgen voor de unieke fauna van Australië. Zo zou naar schatting 30 procent van de koalapopulatie van in de deelstaat zijn omgekomen.

Dat de dieren getroffen zijn, betekent niet dat ze allemaal zijn gestorven. Ook dieren waarvan de leefomgeving is verwoest, zijn meegeteld omdat ze hierdoor extra risico lopen alsnog om te komen. „Sommige dieren zijn mobiel — vogels vliegen weg en komen weer terug”, zei professor Chris Dickman van de universiteit van Sydney tegen de Australische zender Seven News. „Reptielen, zoals hagedissen, gaan misschien wel onder de grond.”

Maar het gevaar is dan nog niet geweken. „Uit ervaring weten we dat vossen en katten vrij spel kunnen krijgen in een verbrand gebied”, voegde professor Dickman toe. Klein wild heeft daardoor minder plekken om zich te verstoppen. „Zoogdieren, vogels en reptielen die de vlammen wisten te ontvluchten, lopen het risico alsnog te worden opgegeten.”

Premier Morrison uitgejoeld

De Australische premier Scott Morrison bezocht donderdag de door de brand getroffen plaats Cobargo, in New South Wales, waar afgelopen week twee doden vielen door de branden. Morrison keerde vroegtijdig huiswaarts toen bewoners zich tegen hem keerden. Dorpsbewoners riepen tegen hem dat de regering het dorpje te weinig beschermt. Een bewoner noemde de premier „een idioot” en anderen zeiden dat niemand in Cobargo op hem zou stemmen. Toen Morrisson wegreed, werd hij uitgejoeld.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag het reisadvies voor Australië aangepast vanwege de aanhoudende bosbranden. Het ministerie adviseert Nederlanders alleen naar NSW te reizen als dat noodzakelijk is.

De as en rook van de Australische bosbranden hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat de sneeuw op de gletsjers en bergtoppen van het tweeduizend kilometer verder gelegen Nieuw-Zeelandse Zuidereiland lichtbruin zijn gekleurd. Ook drijft er een dikke geelbruine nevel rond de bergen. Dit versnelt mogelijk het smelten van de gletsjers en de sneeuw, meldt The Guardian.

Sinds september zijn er achttien mensen omgekomen en meer dan twaalfhonderd huizen verwoest door de bosbranden in de zuidoostelijke staten NSW en Victoria. Acht van de slachtoffers vielen afgelopen week. Nog zeventien mensen worden vermist. Tienduizenden toeristen moeten voor het weekend worden geëvacueerd. De Australische brandweer verwacht dat de branden komend weekend „erger worden dan we tot nu toe hebben gezien”.

Twitter avatar MissRoho Miss Roho This the view from the top of the Tasman Glacier NZ today - whole South island experiencing bushfire clouds. We can actually smell the burning here in Christchurch. Thinking of you guys. 😢
#nswbushfire #AustralianFires #AustraliaBurning https://t.co/iCzOGkou4o