Vuurwerkgeweld met triest dieptepunt

Incidenten Tijdens Oud en Nieuw is opnieuw tegen hulpverleners meer geweld gebruikt. Een vuurwerkverbod wordt bepleit.

In het Laakkwartier in Den Haag was het onrustig.
In het Laakkwartier in Den Haag was het onrustig. Foto Eric Brinkhorst

Ontploffingen, branden en vernielingen tekenden de jaarwisseling. Met als triest dieptepunt de dood van een vader en zijn vierjarige zoon in Arnhem die omkwamen in een lift bij een brand in een flat, die mogelijk door vuurwerk is veroorzaakt.

Tijdens de jaarwisseling zijn opnieuw meer agenten belaagd door burgers dan vorig jaar (dat waren er toen 59), volgens de landelijke korpschef Erik Akerboom. Hij gaf woensdagmiddag, net als gemeenten en individuele politie-eenheden, zijn verslag van het verloop van de eerste nacht van 2020. Exacte cijfers worden later bekend.

Niet alleen de politie had het zwaar: „Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moesten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden.” Akerboom had Oud en Nieuw eerder al omschreven als een „hoogrisico-evenement”.

Lees ook Eenmaal in de lift kon het Arnhemse gezin geen kant meer op

Ook grote gemeenten publiceerden woensdagmiddag een overzicht van incidenten tijdens de nieuwjaarsnacht. In Vianen werd de ME ingezet toen jongeren daar de openbare orde verstoorden door met zwaar vuurwerk te gooien. De politie-eenheid van Utrecht heeft in totaal 38 arrestaties verricht. Akerboom is tevreden over het feit dat zware incidenten in Den Haag uitbleven. Wel was het in Den Haag „zeer druk”, aldus de gemeente.

Spoedeisende incidenten

In Amsterdam moesten hulpverleners zich in een aantal gevallen „terugtrekken” omdat zij te veel werden belemmerd tijdens hun werk.

Er is tijdens de nieuwjaarsnacht substantieel meer geweld gemeld tegen de hulpverleners dan vorig jaar. De gemeente noemt het „schandalig” dat agressie „zich ook richt tegen die personen die te hulp schieten”. Er zijn in de hoofdstad „meerdere agenten” gewond geraakt. De brandweer rukte ruim honderd keer uit voor spoedeisende incidenten, wat vergelijkbaar is met de vorige jaarwisseling.

In het hele land moest de brandweer in de nieuwjaarsnacht 118 keer meer uitrukken dan vorig jaar. Er kwamen in totaal 4.340 meldingen binnen. Het is het tweede jaar op rij dat dit aantal is toegenomen.

De politievakbond ACP maakt zich zorgen over het grote aantal minderjarigen dat tijdens de jaarwisseling is aangehouden. Zo werden in Utrecht 23 minderjarigen opgepakt. De ACP pleit opnieuw voor het verbod op het knalvuurwerk. Ook in politiek Den Haag klinkt die gedachte. GroenLinks wil samen met de Partij voor de Dieren consumentenvuurwerk verbieden. De PvdD presenteerde maandag een plan voor een initiatiefwet. „Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk. Volgens het RIVM werd door het vuurwerk „veel smog door fijn stof gemeten”. Het kabinet is nog niet voor een algemeen verbod. Maar minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) overwoog voor nieuwjaar alsnog een totaalverbod voor te stellen, als Oud en Nieuw onrustig zou verlopen.