In beeld

Vluchten of klimmen bij de overstromingen in Indonesië

De zwaarste regenval in Indonesië in twintig jaar heeft zware overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. De natuurramp heeft al zeker aan dertig mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit Jakarta.
Zeker 182 buurten in de metropoolregio van Jakarta zijn ondergelopen. Op sommige plekken stond het water 2,5 meter hoog. Mensen vluchtten door het water, op zelfgemaakte vlotten, of klommen op het dak voor veiligheid. "De overheid is vreselijk en de reddingsactie te traag", zei een vrouw tegen persbureau AP. Met haar zes maanden oude baby wachtte ze 36 uur op hulp op de tweede verdieping van haar huis.
Foto Achmad Ibrahim/AP
President Joko Widodo stelde donderdag in een persconferentie dat vertragingen in het onderhoud van infrastructurele projecten een van de belangrijkste oorzaken van de overstromingen zijn. Door problemen met het aankopen van grond liggen sommige projecten al sinds 2017 stil, zei Widodo.
Foto Bay Ismoyo/AFP
Ook "beschadigingen aan het ecosysteem" en afvaldumping in de rivier zijn volgens de president belangrijke factoren bij het ontstaan van de overstromingen.
Foto Bay Ismoyo/AFP
In de stad Bogor in West-Java brak een dam door.
Foto Yulius Satria/Reuters
Bij een vliegveld in Oost-Jakarta werd op nieuwjaarsochtend 377 millimeter regenval gemeten. Dat is een recordhoeveelheid regen in één dag sinds 1996, en mogelijk langer geleden.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
De dagenlange nagenoeg onophoudelijke regenval heeft de Indonesische hoofdstad en omliggende steden blank gezet. Het water steeg snel, waardoor veel mensen geen tijd hadden bezittingen mee te nemen bij het evacueren.
Foto Mast Irhan/EPA
In de metropoolregio Jakarata wonen meer dan dertig miljoen mensen. In 2007 kwamen er vijftig mensen om het leven door overstromingen. Dat was één van de dodelijkste overstromingen van de stad tot nu toe.
Foto Bagus Saragih/AFP
Sterke stroming vormt een groot gevaar voor de evacuerende Indonesiërs. In de voorstad Tangerang houden bewoners zich vast aan een touw om te voorkomen dat ze worden meegesleurd door het water.
Foto Tatan Syuflana/AP
In de loop van donderdag was het water op sommige plekken alweer iets gedaald, waardoor sommige bewoners terug naar huis konden. De meeste mensen willen zo snel mogelijk weer naar huis om op te ruimen en te zien wat er over is van hun bezittingen. Autoriteiten hebben burgers opgeroepen tot 7 januari waakzaam te blijven, omdat er nog meer "extreem weer" wordt verwacht.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Op de landingsbanen van een van de vliegvelden in Jakarta stond tot op nieuwjaarsochtend tachtig centimeter. Vluchten werden geschrapt. Ook treinen konden niet rijden. Op donderdag kon het vliegveld weer open, maar de reisplannen van twintigduizend passagiers liepen vertragingen op.
Foto van de Indonesische hulpdiensten via AFP
Een boer in het dorp Sapan, in West-Java, oogst nog snel een deel van zijn rijst, voordat de planten gaan rotten door het vele water.
Foto Timur Matahari/AFP
Door het water zijn ook veel persoonlijke, familearchieven in en om hoofdstad Jakarta beschadigd geraakt. Het Nationaal Archief van Indonesië heeft gratis restauratiewerkzaamheden aangeboden aan de getroffenen.
Foto Mast Irham/EPA
President Widodo zei donderdag tegen verslaggevers dat de regering werkt aan het voorkomen van overstromingen in te toekomst. Voor Jakarta moet de aanleg van twee dammen, die naar verwachting volgend jaar af zijn, daarin een belangrijke rol gaan spelen.
Foto Aprillio Akbar/Reuters