Thuiskok

Kipsaté en ananassap

Voor mij vindt niet met Oud en Nieuw, maar de dag erna het mooiste feestje van het jaar plaats. Dan geeft de kroeg waar ik jarenlang achter de bar heb gestaan een nieuwjaarsborrel, en dat loopt altijd behoorlijk uit de hand. Daarom vandaag een recept voor de herstellende feestneuzen onder ons. De kipsaté is om te snacken, het ananassap om wat vitamientjes binnen te krijgen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de kip in blokjes. Meng de kip met de ketjap en de helft van de sambal in een kom. Pers de helft van de knoflook erboven. Laat de kip minstens 1 uur afgedekt in de koelkast marineren. Laat de houten prikkers minstens 30 minuten weken in water. Snijd de chilipeper doormidden en verwijder het zaad. Pel de knoflook en schil de gember. Doe dit alles inclusief de pinda’s in een keukenmachine en meng fijn. Rijg de kip aan de prikkers. Verwarm de kokosmelk in een pannetje. Voeg het pindamengsel toe. Blijf roeren met een garde tot de dikte van de saus naar wens is. Verdun eventueel met wat water als het te dik is. Gril de kipspiesjes 15 minuten in de oven op een bakblik met bakpapier. Bestrooi met het kokos en serveer met de pindasaus. Schil de ananas, verwijder de kern en snijd in blokjes, je hebt ongeveer 250 g nodig. Doe alle ingrediënten in de blender en meng goed. Schenk het sap in glazen.