Oostenrijkse conservatieven en Groenen verdelen ministersposten

Conservatieve ministers worden onder meer verantwoordelijk voor Binnen- en Buitenlandse Zaken en Financiën, de Groenen voor onder andere Milieu en Justitie.
Sebastian Kurz van de ÖVP en Werner Kogler van de Groenen presenteerden donderdag in Wenen het regeerakkoord.
Sebastian Kurz van de ÖVP en Werner Kogler van de Groenen presenteerden donderdag in Wenen het regeerakkoord. Foto Florian Wieser/EPA

De nieuwe regering in Oostenrijk zal bestaan uit tien ministers van de conservatieve partij ÖVP en vier van de Groenen. Dat heeft de leider van de conservatieven, Sebastian Kurz, donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het regeerakkoord, aldus het Franse persbureau AFP. Het is de eerste keer dat de Groenen in een regering plaatsnemen.

„De verdeling van de posten komt overeen met de prioriteiten van beide partijen”, zei Kurz bij de presentatie. Zijn ministers zullen onder andere verantwoordelijk zijn voor Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Financiën. De vier ministers van de Groenen zullen zich ontfermen over de portefeuilles Milieu, Justitie, Sociale Zaken en Cultuur en Sport.

Correspondent Caroline de Gruyter schreef eerder over het principeakkoord tussen ÖVP en de Groenen

Hoofddoekverbod

Kurz noemde donderdag al een aantal punten uit het regeerakkoord. Zo hebben de Groenen afgedwongen dat Oostenrijk uiterlijk in 2040 koolstofneutraal moet zijn en dat de belasting op internationale vluchten wordt verhoogd. Ook zal de nieuwe regering gaan investeren in uitbreiding van het openbaar vervoer.

Andere opvallende afspraken komen juist uit de koker van de conservatieven, meldt persbureau Reuters. Zo moeten er maatregelen komen waardoor het verboden wordt voor meisjes jonger dan veertien jaar om op scholen een hoofddoek te dragen. Ook stoft de nieuwe coalitie een oud idee af van de vorige regering om mogelijk gevaarlijke immigranten preventief vast te kunnen zetten, dus ook als zij geen misdrijf hebben begaan.

Voordat de nieuwe regering daadwerkelijk aan de slag kan, moet het besluitvormende orgaan van de Groenen, de zogenoemde Federale Raad, nog instemmen met de samenwerking. Dit gebeurt naar verwachting aanstaande zaterdag.

Bij de Oostenrijkse verkiezingen in september kreeg de conservatieve ÖVP ruim 37 procent van de stemmen. De Groenen behaalden bijna 14 procent. Nooit eerder werkten de twee partijen op federaal niveau samen, maar na eerdere regeringen wilde de ÖVP niet weer formeren met de sociaal-democraten van de SPÖ. De vorige regering, een coalitie van de ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ, strandde nadat die laatste partij in een schandaal verstrikt raakte.