Noord-Korea

Kim dreigt in toespraak met hervatting van kernproeven

Noord-Korea voelt zich niet langer gebonden aan zijn toezegging om voorlopig geen nucleaire wapens en intercontinentale raketten meer te testen, en zal binnenkort een nieuw „strategisch wapen” presenteren. Dat heeft de leider Kim Jong-un dinsdag gezegd. Kim is ontevreden dat de onderhandelingen met de Verenigde Staten over verlichting van de sancties tegen zijn land zijn vastgelopen. Al enige tijd voert hij de druk op de VS op in de hoop op een kentering.

Kim sprak in 2018 met de Amerikaanse president Donald Trump af te werken aan de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, maar tot concrete afspraken hierover is het nog niet gekomen. Daarover wil Kim opnieuw onderhandelen met de VS. Wat Kim dinsdag bedoelde met een „strategisch wapen” werd niet helemaal duidelijk. Meestal wordt hiermee een langeafstandsraket bedoeld die uitgerust kan worden met een atoomkop. Het land beschikt al over die technologie. (AP)