Nog drie mensen in ziekenhuis na brand bij flat Den Haag

Woensdagavond raakten twaalf mensen gewond door autobranden bij een appartementencomplex in Den Haag. De politie vermoedt brandstichting.
Door de rook die vrijkwam bij de autobranden moesten bewoners met hoogwerkers en ladders uit hun woning worden gehaald.
Door de rook die vrijkwam bij de autobranden moesten bewoners met hoogwerkers en ladders uit hun woning worden gehaald. Foto Sjoerd van der Wal/Getty Images

Drie mensen die op Nieuwjaarsdag zwaargewond zijn geraakt door een brand bij een appartementencomplex in Den Haag verblijven nog in het ziekenhuis. Hun situatie is stabiel, laat een woordvoerder van de brandweer donderdag aan NRC weten. De negen anderen die naar het ziekenhuis werden gebracht, mochten dezelfde avond nog naar huis.

Woensdagavond stonden zeven auto’s in brand onder een overkapping van het appartementencomplex in de Haagse wijk Wateringse Veld. De brand sloeg niet over op de woningen maar door de rook die vrijkwam, konden bewoners hun huizen niet via de galerij verlaten. De brandweer haalde tientallen bewoners met hoogwerkers en ladders uit hun woning. Rond elf uur ’s avonds konden de bewoners, die werden opgevangen in bussen, terug naar huis.

De politie vermoedt brandstichting en heeft de uitgebrande auto’s meegenomen voor onderzoek. Twaalf mensen werden naar het ziekenhuis gebracht omdat zij rook hadden ingeademd, de meesten een lichte hoeveelheid. Daarnaast werden twee politieagenten die rook hadden ingeademd en een brandweerman die zich duizelig voelde gecontroleerd.

Tijdens de jaarwisseling moest de brandweer 608 keer uitrukken in Den Haag voor brandjes in de stad, onder meer voor voertuig- en containerbranden. Sinds begin december is het onrustig in Den Haag nadat bekend werd dat het jaarlijkse vreugdevuur tijdens de jaarwisseling niet zou doorgaan.

Lees ook deze reportage over Oud en Nieuw: Overal in Den Haag staan mensen rond kleine vuurtjes

Onderzoek naar flatbrand Arnhem

In een flat in Arnhem kwamen tijdens de nieuwjaarsnacht een vader en zijn vierjarige zoon om het leven in een door brand stilgevallen lift. De moeder van het kind en een dochter uit het gezin raakten gewond maar zijn buiten levensgevaar. De brand ontstond vermoedelijk door vuurwerk en woedde bij het trappenhuis en de lift bij de entree van de flat. Woensdagmiddag werden twee jongens van twaalf en dertien jaar aangehouden, zij zitten nog vast.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kondigde donderdag aan een verkennend onderzoek te beginnen naar de brand in Arnhem. De OVV heeft informatie opgevraagd bij de betrokken diensten en partijen, en donderdag inspecteren onderzoekers van de OVV de flat. Over enkele weken moet duidelijk zijn of er een formeel onderzoek volgt.