Meest gedraaid op de radio het afgelopen decennium: ‘Valerie’ van Amy Winehouse

Lijstje In de top-3 meest op de radio gedraaide artiesten stonden Adele en Gotye op 2 en 3. Hoogste Nederlandse notering: ‘No Mercy’ van Racoon.

De Britse zangeres Amy Winehouse tijdens het Rock in Rio Festival in Spanje in 2008.
De Britse zangeres Amy Winehouse tijdens het Rock in Rio Festival in Spanje in 2008. Foto EPA/KIKO HUESCA

‘Valerie’ van Amy Winehouse en producer Mark Ronson is het afgelopen decennium het meest gedraaide lied op de Nederlandse radio. Het nummer van de in 2011 overleden Britse zangeres was ruim 13.000 keer te horen.

‘Valerie’ voert de Airplay Top 100 van SoundAware aan. Het in Hilversum gevestigde bedrijf houdt in opdracht van onder meer platenmaatschappijen en radiostations bij wat er zoal te horen is op de landelijke en regionale radio, zowel publiek als commercieel.

De top drie van meest gedraaide nummers wordt verder aangevuld met ‘Rolling in the Deep’ van de Britse popzangeres Adele en ‘Somebody That I Used To Know’ van Gotye, de artiestennaam van de Belgisch-Australische singer-songwriter Wouter De Backer.

24 Nederlandse nummers

In de lijst staan vierentwintig Nederlandse nummers. De Zeeuwse band Racoon heeft met de achtste plek voor ‘No Mercy’ de hoogste Nederlandse notering. De band BLØF, ook uit Zeeland, is met meer dan 80.000 gedraaide liedjes de artiest die het afgelopen decennium het vaakst op de Nederlandse radio was te horen. Opmerkelijk genoeg is de band met geen enkel nummer terug te vinden in de top 100. De Britse band Coldplay en de Amerikaanse zanger Bruno Mars staan als enigen met vier nummers in de lijst.

Het meest gedraaide Nederlandstalige lied, op nummer 24, is ‘Het regent zonnestralen’ van Acda en De Munnik. Het is een van de negen nummers in de lijst die al in de vorige eeuw grote hits waren. Ook ‘Niet of nooit geweest’ (1998) van Acda en De Munnik, en ‘Stil in mij’ (1994) van Van Dik Hout horen bij die veelgedraaide klassiekers. De lijst wordt afgesloten door de enige notering uit de jaren tachtig: ‘Summer of ’69’ van Bryan Adams.