Opinie

Maak het zwembad van de toekomst in Rotterdam

Het wil maar niet echt lukken met badplaats Nesselande bij Rotterdam. Bewoners willen dat de mogelijkheden van de Zevenhuizerplas worden benut. Maak een verwarmd natuurzwembad waar 7 maanden per jaar kan worden gezwommen; dat kan over drie jaar al klaar zijn, zeggen Esther Schulte, Said Youssef en Jan Lemmers.

Illustratie Ank Swinkels

Nesselande is mooi, maar sommigen vinden het een beetje saai. De gemeente Rotterdam onderschrijft dit, want in de Wijkagenda Nesselande staat dat de ‘Badplaats Nesselande’ beter benut moet worden en pleit de gemeente ervoor het recreatie-aanbod te verbeteren.

Het klopt, het is een beetje saai. Nesselande heeft de prachtige Zevenhuizerplas, maar die is vaak te koud om in te zwemmen. Er zijn geen golven, zoals in Hoek van Holland, er is geen bos zoals bij de Kralingse Plas, er zijn geen speeltoestellen, zoals recreatieoord Binnenmaas. Er is één klein vlotje, van 2 bij 3 vierkante meter, waar je naar toe kunt zwemmen. Maar zelfs daar is weinig over nagedacht, want het ligt in het diepe gedeelte van de plas, alleen toegankelijk voor goede zwemmers.

Toch kan deze plas Nesselande maken tot de levendige Badplaats Nesselande. Het is een van de schoonste zwemwateren in de provincie, de boulevard is prachtig en de plas is meer dan groot genoeg om aan heel veel zwemmers, surfers, spelende kinderen, andere watersporters en de natuur ruimte te bieden.

Geïnspireerd door het zeezwembad in Kopenhagen, de warmwaterbronnen in IJsland en de innovatieve mogelijkheden van Delft hebben wij, een groep bewoners in Nesselande, een plan bedacht.

Het plan is om een openluchtsportbad en een recreatiebad te maken, een afgebakend en verwarmd gedeelte in de Zevenhuizerplas aan de Rotterdamse kant waar je van april tot en met oktober aangenaam kunt zwemmen. Met speelmogelijkheden voor kinderen. Op die manier nemen de recreatieve en sportieve mogelijkheden toe en wordt Badplaats Nesselande beter benut. Het wordt leuker om te wonen en te recreëren.

Nederland is een waterland. Toch maken we vooral traditionele binnenzwembaden, terwijl zwemmen in natuurwater vele malen prettiger is dan in een chloorbad. Het water is zacht voor je huid, de fluitende vogels, de blauwe lucht en wuivende bomen geven je rust. De tijd is rijp om op een andere manier over zwemmen, zwembaden en natuurwater na te denken en vooral om Nesselande speelser te maken.

Wij willen het zwembad van de toekomst bouwen; impactvol en circulair, buiten, in natuurwater. Om dit te bereiken hebben wij als burgers de handen ineen geslagen. We hebben onderzoek laten doen naar de ecologische gevolgen. Daaruit kwam naar voren dat het idee ecologisch zeker haalbaar is en dat het tijd is voor een volgende stap: een goed ontwerp met een energieconcept. We zijn gestart met crowdfunding, zodat we de opdracht kunnen geven.

We zijn sinds 2016 bezig met dit plan en we weten dat het een ingewikkeld project is, Denk alleen aan alle partijen die hier mee te maken hebben, zoals de inwoners van Nesselande, de gebruikers van de plas, de gemeenten Rotterdam en Zuidplas, het Hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer en anderen. Maar met voldoende steun, samenwerking én enthousiasme denken we dat het binnen drie jaar mogelijk is: zeven maanden buiten zwemmen in Badplaats Nesselande.

Esther Schulte, Said Youssef en Jan Lemmers, Stichting Wonio-werkgroep Zevenhuizerplas. (www.zwemmenindezevenhuizerplas.nl)