Analyse

China

Betogers Hongkong beginnen nieuw jaar met groot protest

Bij protesten in Hongkong zijn meer dan een miljoen mensen de straat op gegaan. Internationale persbureaus citeren uit een verklaring van de organisatoren, die stellen dat het gaat om een recordaantal demonstranten. De anti-overheidsbetoging was een voortzetting van de protesten die sinds juni aanhouden in de stad, in eerste instantie vanwege een wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan China makkelijker moest maken. De demonstranten zijn tegen de volgens hen groeiende inmenging van China in het bestuur van Hongkong. Sinds juni zijn de demonstraties steeds grimmiger en gewelddadiger geworden, zelfs nadat het ontwerp werd ingetrokken door bestuurder Carrie Lam. Woensdag hield de politie volgens AFP „ongeveer vierhonderd mensen” aan. (NRC)