Brieven

Brieven 2/1/2020

Politiek

Die klasse bestaat niet

Sinds 1 oktober wordt in Irak geprotesteerd „tegen de huidige politieke klasse”, lees ik in NRC (Lukt het Beiroet en Bagdad een revolutie af te dwingen?, 27/12). Sorry, maar kunnen we ophouden met de mystificerende term ‘politieke klasse’? Iets als ‘politieke klasse’ bestaat niet; dat demonstranten soms suggereren van wel moet geen reden zijn voor journalisten om zulke non-termen dan maar klakkeloos over te nemen. Politici zijn er in soorten, dat wil zeggen met allerlei bevoegdheden of mandaten. Politici die hun werk niet doen of de burger niet bevallen moeten uiteraard uit hun positie gewerkt worden; maar in veel landen kan, in theorie, iedereen in een ‘politieke’ functie worden aangesteld.

Leefstijl

Ik mis het tegengeluid

In terugblik op het afgelopen jaar is het mijn indruk dat NRC steeds vaker artikelen publiceert over veganisme en het niet of minder eten van vlees; en over het matigen of geheel stoppen van alcoholgebruik. Kennelijk belangrijke thema’s voor de krant.

Ik houd van een glas bier of wijn; en van een mooi stukje vlees of vis. Niet in overdaad. Ik onderken de noodzaak om met beide zaken bewust om te gaan, heb wekelijks voor mijn gezin een vleesloze dag en voor mijzelf een alcoholvrije dag in het leven geroepen. Maar in de krant mis ik een tegengeluid. Homo sapiens is een omnivoor. Hij overleeft al tienduizenden jaren op een gemengd dieet van vlees, groente, fruit en granen. Stoppen met vlees zou revolutionair zijn. Daarnaast drinkt de mens al duizenden jaren bier en wijn. De licht verdovende werking van alcohol werkt voor velen ontspannend. De keuze om geen alcohol te drinken en/of geen vlees te eten valt te respecteren. Maar ik hoop dat vegetarische geheelonthouders hun leefwijze niet gaan opdringen. Daar wordt de samenleving niet gezelliger van.

Kickboksen

Hulde voor de aandacht

NRC heeft serieuze en doortimmerde aandacht geschonken aan het ‘gevecht van de eeuw’ tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Dank daarvoor, dat kan de sport wel gebruiken. Want wat mij opvalt in berichtgeving: toch steeds dat voorbehoud, die behoedzaamheid: het gaat wel over kickboksen hè, pas op voor penoze en gajes en wapens en gevechten buiten de ring.

Correcties/aanvullingen

Sven Hulleman

In het artikel Vooral systeemkritiek en soms een complottheorie (23/12, p. C2) staat dat Sven Hulleman werd weggestuurd bij Café Weltschmerz na een column over de NOS. De leiding van Café Weltschmerz verklaarde aanvankelijk inderdaad dat deze column mede de reden was, maar heeft later verklaard dat de column los staat van Hullemans vertrek.

Hans Keller

In de necrologie over Hans Keller (Boegbeeld van gouden televisiejaren, 27/12, p. 6) stond dat zijn programma Vastberaden, maar soepel en met mate in 1977 uitkwam, maar dat moet 1974 zijn.