Bosnisch-Servische oud-generaal aangeklaagd vanwege Srebrenica

Oorlogsmisdaden

De vroegere Bosnisch-Servische generaal Milomir Savcic is dinsdag in Bosnië aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de genocide bij Srebrenica in 1995. Naast Savcic zijn nog twaalf anderen aangeklaagd voor oorlogsmisdaden wegens misdaden tijdens de burgeroorlog. Dat melden persbureaus en de online publicatie Balkan Transitional Justice.

Savcic (60) zou de voormalig Bosnisch-Servische legercommandant Ratko Mladic hebben geholpen met de genocide bij Srebrenica, zo stelt de openbaar aanklager voor oorlogsmisdaden. Meer dan achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord in juli 1995 toen Servische troepen de enclave innamen die, op papier, beschermd werd door Nederlandse VN-militairen. Als aanvoerder van een militaire eenheid zou hij leiding hebben gegeven aan het oppakken van honderden Bosnische moslims, burgers, in het dorp Nova Kasaba, zo’n dertig kilometer ten noordoosten van Srebrenica. Ook zou Savcic hebben toegezien op het mishandelen en vermoorden van de mannen. De gedaagde is voor zover bekend niet gearresteerd. Savcic ontkent betrokkenheid, meldt persbureau AP. „Ik word gedaagd voor iets dat niet is gebeurd”, zei Savcic op een lokale tv-zender. Hij stelt inderdaad in Nova Kasaba te zijn geweest ten tijde van het bloedbad, maar zegt daar 28 Bosnische militairen gevangen genomen te hebben die zijn overgedragen aan een andere Servische eenheid. Savcic is nu voorzitter van de Vereniging voor Veteranen van de Republiek Servië.

Ook Nederland is in 2017 deels aansprakelijk gesteld voor de massamoord bij Srebrenica. Afgelopen juli stelde de Hoge Raad dat Nederland aansprakelijk is voor 10 procent van de geleden schade van de slachtoffers.

Het Joegoslavië-tribunaal veroordeelde Mladic in 2017 tot levenslang. (NRC)