Bombrieven gestuurd naar bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

Volgens de politie hadden de bombrieven „zwaar lichamelijk letsel” kunnen veroorzaken. Op de brieven stond incassobureau CIB als afzender vermeld.
Het is onduidelijk of er een verband is tussen de getroffen bedrijven.
Het is onduidelijk of er een verband is tussen de getroffen bedrijven. Foto Klaas Jan Schraa/Getty

De afgelopen dagen zijn bombrieven bezorgd bij een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en een autobedrijf in Rotterdam. De explosieven zijn niet afgegaan, maar hadden bij ontploffing „zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken”, meldt de politie donderdag.

De politie houdt er „ernstig rekening mee” dat de bombrieven van één afzender komen. Op alle brieven stond als afzender het Centraal Invorderings Bureau (CIB) vermeld. Op het hoofdkantoor van dit incassobureau in Rotterdam is donderdag eveneens een „verdachte brief” gevonden. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar deze brief. Volgens het AD heeft de oorspronkelijke ontvanger deze brief ‘retour afzender’ gestuurd.

Vermoedelijk afpersing

De afzender heeft de brieven vermoedelijk verstuurd om de bedrijven af te persen. De politie denkt niet dat er sprake is van terreur, maar kan dit ook niet met zekerheid uitsluiten. Zij heeft tot dusver geen verband gevonden tussen de getroffen bedrijven. „Het enige verband is dat we denken dat het om dezelfde afzender gaat”.

Een politiewoordvoerder kan niet toelichten waarom de explosieven niet zijn afgegaan. Zij benadrukt dat dit „wel degelijk had gekund”. De politie vermoedt dat er meer brieven in omloop zijn en roept mensen op voorzichtig te zijn met brieven die afkomstig lijken van het CIB.

De bombrieven zijn te herkennen aan de stickers waarop de adressen van de ontvanger en de ‘afzender’ zijn geprint. Op echte brieven van het CIB staan de naam, het adres en het logo van het bureau direct op de envelop gedrukt.