Australië brandt

Bosbranden Sinds september zijn er 18 doden gevallen, 17 mensen worden nog vermist. Veel Australiërs zijn boos op premier Scott Morrison. Hij zou te weinig doen.

Een brandweerman probeert de huizen van Nowra te beschermen.
Een brandweerman probeert de huizen van Nowra te beschermen. Foto Saeed Khan/AFP

„Idioot”, zei een Australiër tegen de premier. „U bent niet welkom”, zei een ander. Premier Scott Morrison bezocht donderdag de door de brand getroffen plaats Cobargo, in New South Wales, waar sinds vrijdag de noodtoestand geldt. Afgelopen week vielen er twee doden door de branden in Cobargo. Door alle woede ging de premier vroegtijdig huiswaarts. Terwijl hij wegreed werd hij uitgejoeld. Dorpsbewoners riepen dat de regering het dorpje te weinig beschermt. Sinds september zijn er achttien mensen omgekomen en meer dan 1.200 huizen verwoest door de bosbranden in de zuidoostelijke staten NSW en Victoria. In heel Australië vielen afgelopen week acht slachtoffers. Nog zeventien mensen worden vermist. Tienduizenden toeristen moeten voor het weekend worden geëvacueerd. Nederland paste donderdag het reisadvies aan: reis alleen bij noodzaak naar New South Wales, waar Sydney ligt.

Het zijn de meest wijdverspreide branden in Australië ooit, volgens The Sydney Morning Herald. De brandweer verwacht dat de branden „erger worden dan we tot nu toe hebben gezien”. Ongeveer 480 miljoen dieren zijn getroffen, stelden onderzoekers van de universiteit van Sydney donderdag. Naar schatting 30 procent van de koalapopulatie van de staat zou zijn omgekomen.

De as en rook hebben de sneeuw op de gletsjers en bergtoppen van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland lichtbruin gekleurd. Dit versnelt mogelijk het smelten van de gletsjers en de sneeuw.