Australië

Tienduizenden toeristen geëvacueerd om bosbranden

Tienduizenden toeristen in kustplaatsen in het zuidoosten van Australië moeten vanwege oprukkende bosbranden worden geëvacueerd. De Australische brandweer heeft donderdag opgeroepen het gebied voor dit weekeinde te verlaten. De krijgsmacht zet twee schepen en vijf helikopters in. De brandweer zegt dat de omstandigheden zaterdag „erger worden dan we eerder hebben gezien”, meldt persbureau AP. Er worden temperaturen van boven de 40 graden verwacht, en harde wind. In de deelstaat New South Wales geldt vanaf vrijdag de noodtoestand. Delen van Victoria en New South Wales zijn de afgelopen weken „volledig verwoest”, zei de Australische premier Scott Morrison. Bij de branden zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen en meer dan duizend huizen verwoest. (NRC)