Vader (39) en zoon (4) omgekomen bij brand in Arnhemse flat

Een vader en zijn vierjarige zoon zijn omgekomen in een door brand stilgevallen lift in een flat in Arnhem. De brand lijkt ontstaan te zijn door vuurwerk.
De ingang van de flat aan het Arnhemse Gelderseplein waar tijdens de jaarwisseling brand woedde en twee doden vielen.
De ingang van de flat aan het Arnhemse Gelderseplein waar tijdens de jaarwisseling brand woedde en twee doden vielen. Foto Persbureau Heitink/ANP

Een 39-jarige man en zijn zoontje van 4 zijn tijdens de jaarwisseling om het leven gekomen bij een brand in een flat in Arnhem. Ze bevonden zich in een stilgevallen lift die vol rook was komen te staan. Ook de moeder van het kind en een dochter uit het gezin bevonden zich in de lift. Zij raakten gewond. De politie vermoedt dat de brand is ontstaan door vuurwerk, en heeft twee jonge tieners aangehouden.

Het vuur brak uit rond 01.00 uur en woedde rond de ingang, bij het trappenhuis en de lift. Vanwege de rookontwikkeling moest een deel van de bewoners zijn huis verlaten. Sommigen werden met een hoogwerker naar beneden gehaald. Voor zover bekend zijn buiten het gezin geen gewonden gevallen.

De politie is nog bezig met onderzoek naar de toedracht van de brand, maar gaat er vooralsnog van uit dat die is ontstaan door vuurwerk. Beelden van de plek waar het vuur uitbrak leidden de politie naar twee jongens van twaalf en dertien jaar oud. Wat zij precies gedaan zouden hebben, kan de politie in het onderzoeksbelang niet zeggen, maar de beelden gaven wel voldoende aanleiding om ze te arresteren. De twee worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij brandstichting met de dood als gevolg. Getuigen of mensen die beelden hebben, worden opgeroepen zich te melden.

Stilgevallen lift

De lift kwam stil te staan doordat de stroom was uitgevallen. Toen het gezin werd gevonden, waren alle vier de leden buiten bewustzijn. De 36-jarige moeder en de dochter van 8 zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt.

Door de brand is de entree van het gebouw verwoest, zegt woningcorporatie Vivare. Zowel de lift als het trappenhuis kunnen niet worden gebruikt, waardoor bewoners het gebouw enige tijd alleen in dringende gevallen kunnen verlaten. Later woensdag wordt een noodvoorziening aangelegd in de flat, zegt Vivare. De corporatie organiseert binnenkort samen met de gemeente en de politie ook een bewonersbijeenkomst.

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de brand en hun naasten. „Wat vannacht in deze flat aan het Gelderseplein is gebeurd, is een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen”, schreef hij op Twitter. Hij sprak ook zijn steun uit voor de hulpverleners „die hebben getracht levens te redden”.

Twitter avatar ahmedmarcouch Ahmed Marcouch Ik ben geschokt, Arnhem is geschokt. Wat vannacht in deze flat aan het Gelderseplein is gebeurd, is een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, de nabestaanden en al hun naasten.1/2