Rotterdams Oogziekenhuis heeft al 21 beschadigde ogen in behandeling

Achttien mensen zijn met vuurwerkletsel aan hun ogen naar het Rotterdamse oogziekenhuis gebracht. Meer dan twee keer zoveel als vorig jaar op nieuwjaarsochtend.
Archiefbeeld. Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkslachtoffer in begin 2017.
Archiefbeeld. Oogarts Tjeerd de Faber met een vuurwerkslachtoffer in begin 2017. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft deze jaarwisseling al achttien mensen ontvangen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. Dit is meer dan twee keer zo veel als de vorige nieuwjaarsochtend, toen het Oogziekenhuis acht patiënten ontving. De toename is „bizar” aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Ongeveer de helft van de slachtoffers heeft permanent letsel opgelopen en zal blijvend slechter of niets zien. Het ziekenhuis verwacht de komende dagen nog meer patiënten binnen te krijgen die worden overgebracht vanuit andere regio’s.

Drie van de achttien patiënten raakten gewond aan beide ogen, aldus het ziekenhuis. Veel van hen waren in de dertig en het jongste slachtoffer was veertien jaar oud. In de meeste gevallen zou het mis zijn gegaan met legaal siervuurwerk, dat de patiënten overigens lang niet altijd zelf afstaken. De helft was omstander. Geen van de vuurwerkslachtoffers droeg een veiligheidsbril. De eerste zes patiënten zijn woensdagochtend geopereerd.

Lees meer over eerste operatie van 2019 in het Oogziekenhuis Rotterdam: Het vuur spuwde recht zijn gezicht in

Vuurwerkverbod

Oogarts Tjeerd de Faber was tijdens de jaarwisseling in het ziekenhuis om een deel van de patiënten te opereren. „Ik heb dit in acht of negen jaar niet zo heftig meegemaakt”, zegt De Faber in een telefoongesprek met NRC, „dit jaar hoort zeker in de top-drie”. De Faber werkt 22 jaar als oogarts en houdt zich in het bijzonder bezig met vuurwerkongevallen. Ook is hij de oprichter van Vuurwerkmanifest, een belangenorganisatie voor een verbod op consumentenvuurwerk. Het is gissen waarom er dit jaar zo’n opmerkelijk groot aantal mensen gewond raakten. „Het weer en de mist”, speelden mee, denkt De Faber, „en misschien dat mensen toch een verbod zien aankomen en denken: ‘ik knal er nog één keer op los’.”

De oogarts grijpt de gewonden aan om opnieuw te benadrukken dat wat hem betreft consumentenvuurwerk verboden moet worden. „Mijn hele carrière wijd ik aan het verbeteren van het zicht van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer gezichtsvermogen te geven. Door één klap van een stuk vuurwerk, kan een oog in één keer blind worden. Dat kan toch niet de bedoeling van een feestje zijn?”, zegt hij in een verklaring op de website van het oogziekenhuis.

Gemiddeld raken meer dan tweehonderd mensen per jaar gewond aan een of beide ogen. Sinds het begin van de registratie (elf jaar geleden) werden meer dan duizend ogen permanent beschadigd, waarvan er 189 blind werden en er 76 moesten worden verwijderd. Vorig jaar was 42 procent van de vuurwerkslachtoffers omstander, blijkt uit de cijfers die de oogartsen jaarlijks bijhouden.