Zeker 21 doden door noodweer in Jakarta

Zware regen veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen in miljoenenstad Jakarta en omgeving. Duizenden mensen werden geëvacueerd.
Een overstroomde straat, woensdag in Jakarta. Hele delen van de stad stonden blank.
Een overstroomde straat, woensdag in Jakarta. Hele delen van de stad stonden blank. Foto Dasril Roszandi/AFP

Zware regen en overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben woensdag aan zeker 21 mensen het leven gekost. Dat heeft de Indonesische regering bekendgemaakt. Zo’n 19.000 inwoners moesten geëvacueerd worden, zei gouverneur Anies Baswedan van Jakarta volgens persbureau Reuters.

De stortbuien veroorzaakten overstromingen en aardverschuivingen in de miljoenenstad en omgeving. De meeste doden zouden zijn gevallen door onderkoeling als gevolg van de overstromingen, maar onder de slachtoffers zijn ook mensen die onder stroom kwamen te staan of verrast werden door aardverschuivingen.

Hele straten en wijken stonden blank. Op sommige plekken stonden auto’s bijna volledig onder water. Uit voorzorg werd de elektriciteit uitgeschakeld voor honderden districten in Jakarta.

Met name de lagergelegen stadsdelen in Noord-Jakarta zijn tijdens het regenseizoen kwetsbaar voor overstromingen. In 2007 leidde dat tot een recordaantal van vijftig doden.

Lees ook: Een nieuwe hoofdstad voor Indonesië

Jakarta ligt aan zee en zinkt langzaam weg. President Joko Widodo overweegt daarom een nieuwe hoofdstad te laten bouwen.