Volksopstand Soedan

27 agenten ter dood veroordeeld voor moord

Een rechtbank in Soedan heeft maandag 27 leden van de nationale veiligheidsdiensten ter dood veroordeeld voor de moord op een demonstrant. De rechtbank acht bewezen dat de agenten een leraar hebben gemarteld en omgebracht, die meedeed aan de protesten tegen de inmiddels afgezette president Omar al-Bashir. Het is de eerste keer dat leden van de veiligheidsdiensten worden veroordeeld voor het geweld dat werd ingezet tijdens de protesten. Eind 2018 braken in Soedan protesten uit als gevolg van prijsstijgingen van brood en benzine. De demonstranten keerden zich af tegen de autocratische president Omar al-Bashir. Leden van veiligheidsdiensten en militairen zetten geweld in tegen de demonstranten. Volgens Amnesty International vielen hierbij minstens 177 doden. Bashir werd in april afgezet en veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar voor corruptie. (NRC)