Tegeltjeswijsheden, de beste tips en levenslessen uit NRC

Levenslessen Een bloemlezing van een jaar tips en inzichten uit NRC die zo op een tegeltje kunnen.

Fotoillustratie Lieke Jansen

Waarom zoeken we hulp bij psychiaters die vinden dat we te veel hulp zoeken? Dirk de Wachter en Damiaan Denys trekken volle zalen met hun boodschap dat tegenslag bij het leven hoort. Als we dat zouden accepteren, zouden we ook thuis kunnen blijven om te Netflixen.

Toen kinderen nog uit klimrekken mochten vallen en minimalisme nog een kunststroming was, deden we maar wat. We waren vast niet gelukkiger, maar we vroegen ons misschien wel minder af wat we daaraan moesten doen en welke zorgprofessional ons daarbij moest helpen.

Verhalen die raken aan de vraag ‘hoe te leven’, werden vorig jaar gevroten. Misschien niet alleen met instemming, ook verbazing of ergernis kan tot lezen aanzetten. Er kan zelfs een zekere troost uitgaan van problemen die je zelf niet hebt en oplossingen waaraan je zelf niet zou moeten denken, zoals kleien om bij je eigen centrum te komen. Hoe dan ook, die verhalen hebben uw aandacht, weten we door het sitebezoek dat ze trekken.

Dat geldt evenzeer voor stukken die praktischer van aard zijn, zoals het huishouden, eten en afvallen, duurzaam consumeren en of je nou wel of niet mag praten in de sauna. Ook daarover is de verwarring kennelijk groot.

In een tijd waarin we voortdurend streven naar fysieke en geestelijke fitheid om werkstress, relatiestress, opvoedstress, leefstress kortom, het hoofd te bieden, is het prettig om af en toe een tegendraads advies te lezen.

Lees ook: Gaan we nu eindelijk twintig-twintig zeggen?

De redactie Leven van NRC heeft uit al haar verhalen van vorig jaar de beste en leukste tips en levenslessen gehaald. Even niet op tijd naar bed of een tussenjaar of een wereldreis om tot jezelf te komen. Soms werkt niks. Soms wil je niks. Dan bepaal je zelf wel hoe je overleeft, zoals fotograaf Hannes Wallrafen, nadat hij in korte tijd volledig zijn zicht verloor: „Veel drinken is natuurlijk geen aanbeveling voor het oplossen van psychische problemen, maar bij mij werkte het gelukkig uitstekend.”

Geluk en relaties

Januari is de uitgelezen maand voor introspectie. Een kans om somber te zijn zonder moedeloos te worden.

Redacteur Rik Rutten ontdekt dat het in de donkerste maanden helpt om te ‘denken als de winter’.

Verdriet over verliezen en vreugde over vervullingen zijn de enige gevoelens waaraan je niets kunt doen, behalve doorleven. De andere, van onzekerheid tot trots, creëer je zelf met gedachten. En als we onze gevoelens zelf maken, kunnen we beter fijne gevoelens creëren.

Gineke Sietsma geeft trainingen persoonlijk leiderschap en adverteert met zelfvertrouwen, vrijheid, geluk.

Als u momenteel een oudere man heeft mag u die gerust houden hoor, maar tegen al die vrouwen die momenteel op zoek zijn zou ik zeggen: probeer eens een jongere man.

Een jongere man gaat langer mee, ziet columnist Japke-d. Bouma.

Door een relatiecursus te volgen, laat je zien dat je je wilt ontwikkelen in je relatie. En dat getuigt – als er kinderen zijn – van goed ouderschap.

Onderzoeker Henk Jan Conradi ziet zo’n cursus als een laagdrempelig alternatief voor relatietherapie.

Lucide dromen kunnen je veel brengen in het ‘echte’ leven. Je kunt je bewuster worden van je projecties en verantwoordelijkheid nemen voor hoe je voelt. Het monster dat je probeert te pakken, is je eigen fantasie.

Psycholoog Tim Post weet hoe je je dromen meester kunt worden.

Veel drinken is natuurlijk geen aanbeveling voor het oplossen van psychische problemen, maar bij mij werkte het gelukkig uitstekend.

Fotograaf Hannes Wallrafen verloor in vier maanden het zicht in beide ogen en bepaalt zelf wel hoe hij rouwt.

Ik maak er het beste van, op mijn manier, en denk dat dat niet gelukt was zonder mijn nieuwe liefde. De nieuwe relatie was mijn redding.

Anje Romein kon de zorg voor haar dementerende man beter aan nadat ze een nieuwe liefde in haar leven toeliet.

Als je zelf niet gecentered bent, kun je de klei op de draaischijf ook niet centreren.

Zegt een deelnemer aan een cursus pottenpakken. Kleien is het nieuwe yoga, volgens Lennard Houkes, oprichter van Studio Pansa in Amsterdam.

Vergevingsgezind zijn, de wil hebben er iets moois van te maken en duidelijke afspraken maken. Met het avondeten wachten op iemand die later komt, is niet zo leuk.

Cees Boer (76) en Yvonne Boer (76) zijn 52 jaar getrouwd en vertellen hoe ze het leuk houden.

Met alleen woedend zijn kom je er niet. Het gaat erom wat je ermee doet. Woede is een instrument om te ontdekken wat je niet wilt en om vorm te geven aan een alternatief.

Hoogleraar genderstudies Maaike Meijer over het nut van een boze bui.

Stellen gaan niet uit elkaar omdat de man niet mannelijk genoeg is, wel omdat de zorg niet goed verdeeld wordt.

Zeggen dat een zorgende man een softie is, is een vorm van cognitieve dissonantie, zegt Vincent Duindam, auteur van het boek Zorgende Vaders.

De ontvankelijkheid voor liefde wordt groter als je iets doet dat buiten je comfortzone ligt.

Alleen reizen is daar een goed voorbeeld van volgens Marcelino Lopez, psycholoog en schrijver van Liefde in tijden van Facebook.

Ik dacht weleens dat ik het te druk had om vijf keer per dag te bidden maar dat is onzin, want ik heb op een app gezien dat ik tien uur per dag op mijn telefoon zit.

Mohsin Amdaouech geniet na van zijn reis naar Mekka.

Perfectionisme is een veel voorkomende gewoonte die je belemmert een groots en meeslepend leven te leiden.

Aldus de Amerikaanse coach Andrea Owen, schrijver van How to stop feeling like shit.

In gelukkige relaties spelen rituelen een belangrijke rol. Het kan van alles zijn: samen ontbijten, briefjes schrijven, bloemen kopen of muziek luisteren.

Volgens relatiedeskundige Paulien Timmer geven rituelen een relatie diepgang en een verhaal.

Mensen zoeken voor het herstel van bijna ieder soort relatie tegenwoordig hulp, behalve voor vriendschap. Men verwacht dat, omdat vriendschappen vaak toch een beetje vanzelf ontstaan, er geen hulp van buitenaf nodig is om de boel gesmeerd te laten verlopen.

Columnist Ellen Deckwitz vraagt zich af welke menselijke band zonder hulp van buiten kan.

Weg van huis, werk en verplichtingen vallen vervelende eigenschappen en onhebbelijkheden ineens op, vooral die van de ander.

Op vakantie kom je elkaar tegen, concludeert schrijver Jannah Loontjes.

Stommelingen leren sowieso niks, wat er ook gebeurt. Wijze mensen leren van hun fouten; genieën hebben het geluk te leren van andermans fouten.

Schrijver Elizabeth Gilbert werd door schade en schande wijs.

Eindig het gesprek zonder de woorden ‘maar’, ‘gewoon’, ‘echt’ en ‘wel’.

De Smalltalk Survival-gids leert hoe je over koetjes en kalfjes kunt praten.

Ik heb vrienden die uit elkaar gaan, en na twee maanden online gaan om een andere partner te zoeken. De energie die het kost, de teleurstelling die het oplevert. Verliefd zijn is best leuk, maar wát een gedoe.

Nee, een partner heeft schrijver Henk van Straaten niet. Nooit gehad ook.

Overleven is veel makkelijker voor een mens dan leven. Als je moet overleven, dus als je honger en dorst hebt en je moet je wapenen tegen geweld, dan wordt jou betekenis aangereikt vanuit de wereld. Maar als je al eten en drinken hebt, en je moet gewoon léven, moet je jezelf voorzien van betekenis.

En dat is verdomd niet makkelijk, zegt psychiater Damiaan Denys.

Tegenslag is normaal. Carry on! Je hoeft niet onmiddellijk naar de psychiater als het niet gaat.

Praat met je vrienden. Leg die smartphone eens weg en kijk elkaar in de ogen, adviseert psychiater Dirk de Wachter.

Onze mooiste karaktereigenschappen kunnen we, als het tere waas op vruchten, alleen behouden door er heel delicaat mee om te gaan.

Journalist Maarten Dallinga citeert uit Walden (1854) van Henry David Thoreau.

Maak met je vrienden een voetbalreis, dan is er ook tijd om elkaar te spreken en te horen hoe het écht met hen gaat.

Marc Evers bezoekt regelmatig met zijn vrienden een voetbalwedstrijd in het buitenland.

Als je als bijna-veertiger een eigen paard krijgt, waar je als kind al van droomde, maakt je dat heel gelukkig. En trots.

Journalist en schrijver Judith Eiselin kreeg een eigen paard.

Bonte, felle kleuren roepen wereldwijd een opgetogen gevoel op.

Ontwerper Ingrid Fetell Lee onderzoekt welke spullen, plekken en patronen vrolijk maken.

Terug naar boven

Eten en gezondheid

Eén dag een kilo meer, dat is niet erg, dat zegt niks. Maar de tweede dag grijp ik meteen in.

Sinds Jan Heemskerk, oud-hoofdredacteur van Playboy, is afgevallen bewaakt hij zijn 88,4 kilo met ‘religieus fanatisme’.

Vrouwen zijn vaak al helemaal kapotgehersenspoeld over diëten door hun vriendinnen. Met mannen moet je vaak helemaal op nul beginnen, ze weten vaak amper iets over afslanken.

Wendy Walrabenstein weet als diëtist dat mannen een andere aanpak nodig hebben.

Maak als-dan-scenario’s. Makkelijker dan nee zeggen is het om te weten wat je wél wilt.

Hoogleraar psychologie Denise de Ridder weet hoe je je kunt wapenen tegen verleidingen in restaurants.

Of je van kleinere borden ook minder eet, daarover is de wetenschap het niet eens. Maar je kunt wel minder kwijt op een klein bord en dat scheelt allicht iets.

Als je minder wilt eten, moet je in de keuken opscheppen, zegt hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis.

Wie een burn-out heeft, voelt zich de hele tijd onderworpen aan een grote, bijna onmenselijke druk. Door te hardlopen liet ik die druk achter me.

Hoe Abdelkader Benali zijn burn-out de baas werd.

Ik vind januari nu juist de minst geschikte maand om jezelf allerlei restricties/verplichtingen op te leggen. Gewoon zonder overdreven somberte de donkerte overleven is toch al ambitie genoeg?

Eetschrijver Janneke Vreugdenhil overleeft de winter met gestoofde rode kool met eekhoorntjesbrood, jeneverbessen en een appeltje.

Waarom aaien we honden en eten we varkens? Omdat we er niet bewust bij stilstaan dat varkens intelligente, gevoelige dieren zijn.

Redacteur Derk Walters werd in één klap veganist toen hij door de documentaire Earthlings anders naar dieren ging kijken.

Avocado is geen basisvoedsel.

De avocadohype in westerse landen zorgt voor overmatig watergebruik en handelsonrust, aldus de rubriek Groen Doen.

Hooggehakte schoenen van dure merken zouden comfortabeler zijn dan die van goedkope – een leugen.

Weet Summer Brennan, auteur van High Heel.

Waar woorden als carnivoor en vegetariër/veganist ons dwingen in absolute termen te denken – en daarmee veel weerstand oproepen – biedt plantificeren ruimte voor een middenweg.

Janneke Vreugdenhil bewaart de vrede in de keuken.

Ik denk niet dat een man het zich persoonlijk aantrekt als hij op een billboard een man met sixpack ziet. Body positivity speelt vooral onder vrouwen.

Ellis Vedder van modellenbureau Republic ziet dat vrouwen emotioneler over hun lichaam zijn dan mannen.

Fotoillustratie Lieke Jansen

Je moet niet tóch iets drinken. Dan krijg je nog meer dorst. En trek. Het is een mythe dat de ramadan lastig is vol te houden.

Eetschrijver Nadia Zerouali vindt alleen de eerste paar dagen van de ramadan lastig.

Altijd waarschuwen als er iets aankomt. Duidelijk en beschaafd communiceren met andere weggebruikers. Elkaar aanspreken op „hygiëne” – geen bananenschillen in de berm bijvoorbeeld. En maximaal 15 man of vrouw in de groep – dan kun je bij verkeerslichten in één keer overkomen.

Wegkapitein Leo van Klink somt de vuistregels op voor het racefietsen in groepjes.

Ik dacht altijd dat artsen toegang hadden tot de Waarheid: dat verschillende dokters met wat goed zoekwerk allemaal tot dezelfde conclusie zouden komen. Maar RSI bleek een postmodern grabbeltonnetje: het is wat jij besluit dat het is.

Redacteur Floor Rusman leed aan RSI en verkende twee jaar lang het medisch circuit.

Een van de voornaamste oorzaken van vallen is ‘normale’ lichamelijke aftakeling. Wat te doen? Oefenen. Tanden poetsen staand op één been. In de supermarkt in de rij voor de kassa kleine squats op één been. Met een oog dicht je broek aandoen.

Tips van experts aan ouderen die niet willen vallen.

Leefstijlverandering is ontzettend moeilijk. Als je zegt dat het een gebrek aan wilskracht en discipline is, doe je mensen echt tekort.

Huisarts Tamara de Weijer begeleidt mensen die willen afvallen bij leefstijlverandering.

Van een paar dagen niet eten val je niet af. Maar schiet intermittent fasting niet af als de zoveelste dieethype. Het kán gezond zijn.

Vasten remt mogelijk het verouderingsproces, aldus internist-endocrinoloog Hanno Pijl.

Kaal worden is erg, kaal zijn niet.

Redacteur Guus Ritzen schaamt zich na het afscheren van zijn haar niet langer.

Terug naar boven

Kinderen

Geld als beloning is voor jongeren geen duurzame motivatie. Het zorgt er niet voor dat ze de waarde van het gewenste gedrag gaan inzien.

Pubers gaan echt geen voldoendes halen als je ze ervoor betaalt, legt hoogleraar orthopedagogiek Annemiek Harder uit.

Wie luizen heeft, moet kammen. Ook als je een anti-luizenmiddel hebt gebruikt. Elke dag kammen met crèmespoeling en vastgeplakte neten met de nagels verwijderen.

Het RIVM weet dat er maar één manier is om van luizen af te komen.

Door allerlei nieuwe technologieën dreigen we controle te verwarren met zorg. Verdwalen en jezelf daaruit halen is voor kinderen ook een ervaring om van te leren en zelfstandiger te worden.

Technologiefilosoof Katleen Gabriels adviseert ouders om hun kinderen niet voortdurend in de gaten te houden.

Kinderen worden door hun ouders te makkelijk op een voetstuk geplaatst, zo kunnen ze narcistische trekken ontwikkelen.

Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman legt uit hoe narcisme ontstaat.

Ouders die jonge kinderen meenemen op wereldreis moeten zich realiseren dat de kinderen zich daar later niets van zullen herinneren. Reizen met jonge kinderen staat bovendien haaks op de overbezorgde manier waarop veel ouders tegenwoordig met hun kinderen omgaan.

Jonge kinderen steken niets op van een wereldreis met hun ouders, aldus pedagoog Bas Levering.

Pesten en terugpesten levert uiteindelijk alleen maar verliezers op. Natuurlijk is het mogelijk om iemand met een snedig grapje terug in zijn hok zetten, maar de uitkomst is nog steeds negatief.

Hoogleraar sociologie René Veenstra doet onderzoek naar pestgedrag onder jongeren.

Volwassenen zien kinderen graag scoren, scoren. Er is minder oog voor het kind als persoon.

Misschien worden kinderen daardoor solistischer, zakelijker, aldus docent van het jaar Lucelle Deneer.

Fortnite is het pleintje van vroeger. Het is één van de heel weinige plekken waar jongeren compleet buiten het zicht van ouders tijd kunnen doorbrengen.

Juist nu ouders overal meekijken, kan volgens filosoof Alexander van Wijnen een wereld waar ouders niets van weten (en snappen) een uitkomst zijn.

Als je op een omgevallen boom klimt, leer je waar je je moet vasthouden en wat er gebeurt als je loslaat. Je rolt eraf en probeert het opnieuw.

Buitenspelen is goed voor de motoriek, weet Dieuwke Hovinga, lector natuur en ontwikkeling kind.

Doe geen vrijwilligerswerk in een weeshuis. Dat kan schadelijk zijn voor kinderen die daar verblijven.

Medisch antropoloog Judith van de Kamp over de valse tussenjaarromantiek.

Je kunt peuters verwennen door ze te overladen met cadeaus, of door ze ongelimiteerd ongezonde dingen te laten eten. Maar verwennen met aandacht: nee.

Rianne Kok promoveerde op de ontwikkeling van zelfregulatie bij jonge kinderen.

Een kind voorbereiden op zo’n ingrijpende ervaring als discriminatie is erg moeilijk. Wat u wel vast kunt doen is uitleggen wat vooroordelen zijn.

Opvoedfilosoof Stijn Sieckelinck raadt aan om een kind te leren dat we allemaal vooroordelen hebben.

Ouders schrikken nog wel eens als ze erachter komen dat hun kind naar de Kindertelefoon heeft gebeld, terwijl het in de meeste gevallen echt niet betekent dat ze hebben gefaald in hun opvoeding.

Directeur Roline de Wilde ziet nog steeds een rol voor de Kindertelefoon.

De categorieën ‘losers’ en ‘winnaars’ kantelen vaak. De ‘losers’ van vandaag zijn niet zelden de winnaars van morgen, en omgekeerd.

Opvoedfilosoof Stijn Sickelinck ziet de populairste kinderen in de klas net iets te vroeg pieken.

Een kind van 14 mag inderdaad nog niet drinken, dat is geen twijfelgeval, dat is te jong.

Niet toegeven aan kinderen die vragen of ze mogen drinken, vindt pedagoog Bas Levering

Al loopt uw dochter in haar blote kont, dan dient ze nog met rust te worden gelaten.

Genderstudieswetenschapper Marijke Naezer legt de verantwoordelijkheid waar die hoort.

Misschien moeten wij onze kinderen zo af en toe van een paard laten vallen en zelfs een toetje afpakken. Niet alleen om ze weerbaar te maken, maar om ze een volledig leven te schenken.

Anna Herter is beschermd opgevoed in een tijd waarin het nu eenmaal niet altijd meezit.

Als een kind slecht slaapt, is dat een probleem voor het hele gezin. Vroeger riep de buurvrouw dan: stel je niet aan, gewoon door laten huilen, maar zo staan we daar niet meer in.

Kinderarts Tom van Mierlo ziet steeds langere wachtlijsten op de slaappoli.

Er is geen magische opvoedknop, geen afstandsbediening waarmee je je kinderen onder controle houdt.

Psychiater Jan Buitelaar heeft veel geleerd van zijn eigen ‘lastpak met ADHD-achtige trekken’.

Met kinderen erbij is het alsof je zelf weer voor het eerst naar een festival gaat.

Festivalganger Mark van der Heijden neemt zijn kinderen regelmatig mee.

Terug naar boven

Huis, tuin en geld

Als het ineens heel stil wordt in een voorheen drukke appgroep, kun je je afvragen of je in de schaduwapp bent achtergebleven.

Redacteur Merel Thie beschrijft waar je beducht voor kan zijn als je in een WhatsApp-groep zit.

Met zachte voet het gaspedaal behandelen, raampjes dicht, harde banden en op tijd de airco uit.

Soms is het supersimpel om je CO2-uitstoot een beetje verlagen, blijkt in de rubriek Groen Doen.

Zorg dat het zweet alleen de eigen handdoek inloopt. Niet doen: zweet van je afslaan – sweatspreading – of zo erg wrijven dat het een onsmakelijk klotsend geluid maakt. En nu het toch over spreading gaat: het is voor de meeste omstanders fijner als de benen een beetje bij elkaar gehouden worden.

Een bezoek aan de sauna is prettiger als iedereen zich een beetje aan de etiquette houdt, aldus redacteur Milou van Rossum.

Fotoillustratie Lieke Jansen

Natuurlijk moeten mannen meer in huis gaan doen. Maar dan moeten wij vrouwen ophouden met ‘gatekeepen’.

In ieder van ons schuilt diep van binnen nog iets van de trotse Hollandse huisvrouw, concludeert journalist Brigit Kooijman.

Wie denkt dat Nederland in de vorige eeuw zijn hartelijkheid verloor, moet een wandeling maken.

Redacteur Titia Ketelaar wandelt om te zijn.

Je brein hoeft niet aangelijnd, je denksprongen hoeven niet de gebaande paden te volgen, nergens in je hoofd staat een bord verboden toegang.

Nog een goede reden om te wandelen, van redacteur Gemma Venhuizen.

Ontfocus, kijk niet alleen vooruit, neem wat naast je blikveld ligt mee.

Hoe je als wandelaar de natuur beleeft, weet Eric Brinckmann, filosoof en natuurbeheerder.

Er is een onprettige waarheid over milieu-mokken: ze zijn niet per se beter voor het milieu dan wegwerpbekers.

Een mok is alleen duurzamer dan een kartonnen bekertje als je ‘m lang gebruikt, aldus de rubriek Groen Doen.

Ruzie over geld gaat nooit alleen over geld. Het gaat over zeggenschap, zelfstandigheid, over macht.

Weet socioloog Joke de Walle.

Sommigen hebben negen minuten nodig, anderen negen uur, maar iedereen kan leren jongleren.

Aldus jongleerleraar Robert Hersée.

Wees een voorbeeldige werkgever. Bied een vaste hoeveelheid werk per maand. Kom je plicht als werkgever na en ja, betaal goed.

Goede afspraken maken de omgang met de hulp in huis minder lastig, weet stads- en arbeidspsycholoog Sjoukje Botman.

Hebben Netflix, Facebook en WhatsApp de hobby vermoord? De smartphone heeft wel de aard van de vrijetijdsbesteding beïnvloed. Vroeger gingen mensen volksdansen, nu zitten ze te appen.

Mogelijk worden traditionele hobby’s vervangen door digitale, zegt SCP-onderzoeker Anne Roeters.

Een win-winsituatie is bijvoorbeeld om de Transsiberië Express van Moskou naar Beijing te pakken. Dan kun je allebei genieten van het avontuur zonder het eventuele schuldgevoel van een vliegvakantie.

Hoogleraar psychologie Paul van Lange raadt bij discussies over vervuilend reizen aan om niet te zoeken naar een compromis, maar naar een uitkomst die voor beiden gunstiger uitpakt.

Als je iedere keer je koffiefilter achter in de tuin moet weggooien, ben je daar snel klaar mee.

Afvalcoach Patrick Heupers raadt aan om al het afval in de keuken te scheiden omdat daar ook het meeste afval ontstaat.

Als je klanten boos wilt krijgen, moet je ze een papieren broodzak met een plastic raampje geven. Moet je het ruitje dan apart scheiden van de papieren zak? Waarom moet brood naar buiten kijken?

Redacteur Martine Kamsma weet dat er veel onvrede is over plastic in voedselverpakkingen.

Wij zijn afhankelijk van wasmachines, telefoons en stofzuigers, maar al die dingen zijn ook afhankelijk van ons.

Hein Hoonakker krijgt in zijn repair café regelmatig koffiemachines onder ogen die nog nooit zijn ontkalkt.

Zelfs van lelijke gebouwen kun je mooie foto’s maken.

Ada Holleman geeft een workshop architectuurfotografie.

Kies dit seizoen eens inheemse planten voor de tuin. De vlinders en insecten zijn daar ook blij mee.

Nu de biodiversiteit achteruitholt, zouden we in de bebouwde kom wel eens het verschil kunnen maken, denkt tuinontwerper Anne Wieggers.

Vergroen je straat, claim een stukje tuin. In veel gemeenten is het mogelijk de grond rond een boom toegekend te krijgen.

Het kan een prachtig tuintje worden, zegt Anne Wieggers.

Het opslaan van een piepklein documentje (25 kb) op je eigen harde schijf kost ongeveer 0,1 microwatt-uur aan energie. Als je het opslaat in een cloud ben je al gauw 0,1 watt-uur aan energie kwijt. Dat is een miljoen keer zo veel.

De rubriek Groen Doen raadt aan om ook je digitale rotzooi op te ruimen

Terug naar boven

Verleiding en verslaving

Als gedrag onderdeel is van een al bestaande sequentie, dan wordt het makkelijker een automatisme.

Hoofdonderzoeker van het Habit Lab Sanne de Wit wijst op een onderzoek naar hoe je mensen routineus laat flossen.

Maakt groen je bang? Kies dan voor blauw. Gewoon dobberen in de Noordzee of de Atlantische Oceaan doet wonderen.

Volgens marien bioloog Wallace Nichols heeft de oceaan een therapeutische werking op het overwerkte brein.

Waarom mensen massaal aan de yoga gaan? Vanwege het strakke lichaam en de mooie billen die je erdoor krijgt. En ja, het geeft energie. Maar yoga is wel een leeg omhulsel geworden.

Yogaleraar Gösta van Dam houdt in zijn les tirades over de yoga-industrie.

Tijd gedraagt zich in je hoofd rekbaar en flexibel, als een kat die het ene moment door een piepkleine opening past en het andere moment enorm veel ruimte inneemt op de bank.

Mensen verschillen in hoe kort of lang hun ‘nu’ is, bleek uit het wetenschappelijke artikel When does the present end and the future begin?

Technologie de schuld geven van afleiding is als de alcoholist die de fles de schuld geeft.

Gedragsonderzoeker Nir Eyal schreef een boek over afleiding.

Museumbezoek is voor mij een schoonmaakbeurt van de binnenkant van mijn hoofd, een kleine trip zonder drugs, een mini-retraite.

Mariët Meester gaat als het even kan op zondag naar een museum.

Tijd met je eigen gedachten doorbrengen is cruciaal voor zelfreflectie, contemplatie, de vorming van je normen en waarden. En voor creativiteit. Het minimaliseren van overbodige digitale prikkels kan mensen een groot gevoel van bevrijding geven.

Geef je smartphone daarom de Marie Kondo-behandeling, adviseert Cal Newport in zijn boek Digitaal minimalisme.

Terug naar boven