In beeld

Rooklucht, rode hemels en verbrande dieren: bosbranden in Australië

Bij de bosbranden die Australië al weken in hun greep houden, zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. De brandweer strijdt onophoudelijk tegen het dodelijke vuur, dat zich blijft verspreiden door hoge temperaturen, harde wind en bliksem.
Sinds augustus woeden er tientallen branden in het oosten van Australië. Hoewel bosbranden in het land vaker voorkomen rond deze tijd van het jaar, is de hevigheid dit jaar uitzonderlijk.
Foto Sean Davey / AFP
Tot dusver is meer dan vier miljoen hectare grond verwoest. Sommige branden woeden over een afstand van duizend kilometer.
Foto Julian Smith / AP
De branden hebben tot dusver zeker twaalf levens gekost, waaronder die van meerdere brandweerlieden.
Foto Stage Government of Victoria / AFP
Ook zijn talloze gebouwen verwoest. Op deze foto een uitgebrande woning in het dorpje Sarsfield, op 250 kilometer van Melbourne.
Foto James Ross / EPA
Ook voor dieren zijn de bosbranden een groot probleem, zoals voor deze buidelrat met ernstige brandwonden. Gevreesd wordt dat onder meer duizenden koala's de branden niet overleven.
Foto Jill Gralow / Reuters
De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door extreem hoge temperaturen en harde wind.
Foto Department of Environment, Land, Water and Planning / AFP
Duizenden Australiërs en toeristen zijn geëvacueerd vanwege de aanhoudende branden.
Foto Saeed Khan / AFP
Een vrouw in de plaats Nowra hoopt te kunnen voorkomen dat haar huis afbrandt door de omgeving nat te maken met een tuinslang.
Foto Saeed Khan / AFP
Honderden vrijwillige brandweerlieden helpen bij het blussen van de vuren.
Foto State Government of Victoria / AFP
Deze vader en zijn dochter zijn geëvacueerd en kamperen momenteel in het dorp Bega. De lucht kleurt donkergeel door de vuren.
Foto Sean Davey / AFP
In delen van Oost-Australië kleurt de lucht oranje of zelfs rood door de aanhoudende branden. Ook is de geur van brand op veel plekken te ruiken.
Foto Saeed Khan / AFP
Deze kangoeroe met verbrande poten werd gered uit de Blue Mountains. Hij wordt verzorgd door Wildlife Information, Rescue and Education Services (WIRES).
Foto Jill Gralow / Reuters
Het Australische leger is ingezet om te helpen bij de massale evacuaties.
Foto Saeed Khan / AFP
Deze kangoeroe kon niet aan het vuur ontkomen. Deze foto is gemaakt in Sarsfield, Victoria.
Foto James Ross / AP
De bosbranden hebben geleid tot felle kritiek op het klimaatbeleid van de conservatieve premier Scott Morrison. Hij ontkent een verband tussen klimaatverandering en de branden en wil de lucratieve Australische mijnbouw niet aan banden leggen.
Foto Saeed Khan / AFP
Op verschillende plekken zijn vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling geannuleerd, maar die in Sydney gaat wel door. Dit evenement trekt jaarlijks een miljoen bezoekers en levert miljoenen dollars op. Het besluit om de show door te laten gaan, riep woede op onder de slachtoffers van de bosbranden.
Foto City of Sydney / EPA