Nieuwe prijs prins William en Kate om ‘aarde te redden’

De hertog en hertogin van Cambridge kondigden de nieuwe prijs aan in een filmpje, waarbij de voice-over is ingesproken door de bekende Britse bioloog en tv-presentator David Attenborough.
Prins William en Kate, met hun kinderen prins George, prins Louis en prinses Charlotte in mei dit jaar op de RHS Chelsea Flower Show in Londen.
Prins William en Kate, met hun kinderen prins George, prins Louis en prinses Charlotte in mei dit jaar op de RHS Chelsea Flower Show in Londen. Foto Matt Porteous/EPA

De Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton hebben samen met andere weldoeners en filantropen een nieuwe prijs in het leven geroepen om „de aarde te redden” en klimaatverandering tegen te gaan. De Earthshot Prize wordt vanaf 2021 tot en met 2030 jaarlijks uitgereikt aan vijf winnaars, personen of organisaties die zich inzetten tegen klimaatverandering. De winnaars krijgen een geldbedrag. Hoeveel is nog niet bekend.

De hertog en hertogin van Cambridge kondigden de nieuwe prijs aan in een filmpje op sociale media, waarbij de voice-over is ingesproken door de bekende Britse bioloog en tv-presentator David Attenborough, die veel natuurdocumentaires heeft gemaakt. Attenborough zegt in het filmpje dat de prijs „het komende decennium visionairs zal belonen voor het reageren op de grote uitdagingen van onze tijd”.

Volgend jaar worden een aantal van die grote uitdagingen en problemen bekendgemaakt. De deelnemers die in aanmerking willen komen voor de prijs zullen daar oplossingen voor moeten bedenken. Volgens prins William staat de wereld voor een „grimmige keuze” tussen de planeet „onherstelbaar” beschadigen of „te innoveren en problemen op te lossen”.

De naam van de prijs is geïnspireerd op de „Moonshot” van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, toen hij in 1961 als doel stelde om Amerikaanse astronauten voor het einde van het decennium op de maan te laten landen.