‘Ik kon de geuren van die reis weer ruiken’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: twee foto’s

Samburu 3, 2018. 80 x 80 cm.
Samburu 3, 2018. 80 x 80 cm. Foto Annelies Damen

‘Afrika heeft mijn hart gestolen. Samen met mijn man heb ik vele reizen gemaakt naar het continent, naar onder meer Tanzania, Namibië en Zuid-Afrika. Dus toen ik deze foto’s zag die Annelies Damen had gemaakt in Kenia, herkende ik meteen de kleuren van Afrika en de ruigheid van het landschap. Het was alsof ik, kijkend naar haar beelden, de geuren van die reizen weer kon ruiken.

„Ik kende het werk van Annelies al uit een fotoboek, en ik had haar foto’s wel eens gezien op een tentoonstelling in een Amsterdams hotel. Via een gemeenschappelijke vriendin ben ik met haar in contact gekomen. De foto’s heb ik in het atelier van Annelies uitgezocht. Nu hangen de werken in de hal, zodat ik iedere keer dat ik mijn huis binnenkom, ook weer even in Afrika ben.

„Annelies komt uit de zakenwereld. Ze is boardmember van Damen Shipyards en was Zakenvrouw van het jaar 2017. Voor haar werk reist ze de hele wereld rond. Zo ontstond haar ‘tweede leven’ als fotograaf. Doordat ze vaak terugkeert naar dezelfde locaties, weet ze het vertrouwen van de inheemse bevolking te winnen. Zo kon ze ook deze portretten maken, van vrouwen uit de Borana- en Samburu-tribes. Annelies maakt alleen foto’s van vrouwen. Ze toont hun oerkracht. En altijd is er die mooie combinatie van de natuur en die traditionele gewaden.

„Zelf ben ik onlangs gestopt met mijn werk als kinderpsycholoog. Aan de Vrije Universiteit volg ik nu cursussen kunstgeschiedenis voor vijftig-plussers. Niet om een diploma te halen, maar puur voor mijn plezier. Kunst is nu mijn grootste hobby.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl