Recensie

Recensie Film

FBI weer in schurkenrol in misdaadfilm

Misdaadfilm Een in de steek gelaten infiltrant in een drugsbende moet het vege lijf zien te redden; ‘The Informer’ is een routinewerkje waarin de FBI weer eens niet deugt.

In ‘The Informer’ moet Pete Koslow (Joel Kinnaman, uiterst rechts) het vege lijf zien te redden in de gevangenis.
In ‘The Informer’ moet Pete Koslow (Joel Kinnaman, uiterst rechts) het vege lijf zien te redden in de gevangenis. Foto Liam Daniel

Is er nog iets fris te verzinnen rond een FBI-informant, nietsontziende Poolse gangsters en een drugsdeal die misgaat? Niet echt, blijkt uit The Informer.

Het is de verfilming van een Zweedse misdaadroman die in deze adaptatie in New York is gesitueerd. Joel Kinnaman speelt Pete Koslow, een informant die is geïnfiltreerd in de Poolse drugsmaffia maar door de FBI in de steek wordt gelaten zodra er bij een drugsdeal een undercoveragent wordt vermoord. Koslow eindigt in de gevangenis, waar hij van alle kanten wordt belaagd. Drugsbaas The General, een hoge pief bij de FBI en medegevangenen hebben het op hem en zijn gezin voorzien. Maar goed dat Koslow vroeger een scherpschutter was en dat een sympathieke rechercheur van de New Yorkse politie onraad ruikt.

Dit is het soort film waarin de hoofdrolspeler met zijn vuist op een auto slaat als hij woedend is en bij twijfel zijn hand langs zijn sikje strijkt. Ook is er vast een scriptie te schrijven over het grote aantal nieuwe films waarin de FBI niet deugt, stiekem voer voor Trumpaanhangers: zie je wel!

Hoewel vertrouwd en uitgekauwd, werken de beproefde genre-elementen af en toe nog. Weet Pete Koslow het vege, getatoeëerde lijf te redden? Voor het antwoord hoef je niet per se naar de bioscoop.