Drie jaar celstraf voor illegaal dna-experiment op Chinese embryo’s

Hiv-resistentie

De wetenschapper die zonder ethische goedkeuring genetisch veranderde baby’s geboren liet worden, Jiankui He, is in China veroordeeld tot drie jaar celstraf en een boete van 3 miljoen yuan (bijna 385.000 euro). Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua dat maandag aanwezig was bij een uitspraak van de rechter in de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Twee medewerkers van He, onderzoeker Renli Zhang en embryoloog Jinzhou Qin kregen een lagere straf; respectievelijk twee jaar cel en een boete van 1 miljoen yuan en anderhalf jaar cel en een half miljoen yuan boete.

„Ik ken de strafmaat in China niet”, zegt medisch-ethicus Annelien Bredenoord van de Universiteit Utrecht in reactie op het vonnis, „Maar ik vind het een belangrijk signaal dat hij niet ongestraft wegkomt. Het was geen grijs geval, hij heeft overduidelijk internationale medisch-ethische normen overschreden.”

De bekendmaking dat He als eerste ter wereld een proef had gedaan waarin genetisch gemanipuleerde baby’s geboren waren veroorzaakte eind 2018 wereldwijd een schok. De biofysicus had de zogeheten crispr-technologie gebruikt om het dna van embryo’s te veranderen om ze resistent te maken tegen hiv. Daarna plaatste hij de embryo’s in de baarmoeder van vrouwen.

De uitspraak vond maandag achter gesloten deuren plaats.