Dode en negentien gewonden bij kettingbotsing A32 door mist

Door de dichte mist reden dinsdagavond op de A32 bij Akkrum volgens de politie dertig auto’s op elkaar. Ook op andere wegen zijn er ongelukken.
Dertig auto's zijn op de A32 in dichte mist op elkaar gebotst.
Dertig auto's zijn op de A32 in dichte mist op elkaar gebotst. Foto Jaring Rispens/ANP

Bij een grote kettingbotsing op de A32 bij Akkrum is dinsdagavond een dode gevallen. Er zijn negentien mensen gewond geraakt, de meesten hebben lichte verwondingen. Volgens de politie van Friesland waren er dertig auto’s betrokken bij het ongeluk, dat plaatsvond in dichte mist.

De politie maakte rond zeven uur ‘s avonds melding van het ongeluk en spreekt van een „grootschalig incident”. Alle hulpdiensten zijn ter plekke gekomen; persbureau ANP meldt dat er minstens zes ambulances zijn uitgerukt. Over de identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niets bekend.

De brandweer liet via Twitter weten dat de mist het verkeer moeilijk maakt. De dienst vroeg media en anderen om niet naar de plek van het ongeluk te komen en ruimte te laten voor de hulpverleners, die zaklampen gebruikten om zichzelf tijdens het werk bij te schijnen.

Volgens de ANWB is de snelweg tussen Heerenveen en Leeuwarden afgesloten, hoe lang dat zo blijft is niet bekend. De politie denkt nog geruime tijd nodig te hebben voor het onderzoek naar de botsing. Tientallen mensen die bij het ongeluk betrokken zijn maar niet gewond raakten, zijn te voet door de politie van de snelweg geleid. Zij zijn opgevangen bij een basisschool.

Meer ongelukken

Het weer heeft dinsdagmiddag tot meer ongelukken geleid. Ook op de A7, niet ver van de kettingbotsing op de A32, reden diverse auto’s op elkaar. Daarbij zijn meerdere inzittenden gewond geraakt. En op de A28, tussen Ermelo en Strand Nulde, ontstond dinsdagavond nog een kettingsbotsing. Daar zijn zeker acht auto’s op elkaar gereden, er zouden geen gewonden zijn gevallen, aldus ANP.

Vanwege de slechte weersomstandigheden heeft Rijkswaterstaat dinsdagavond laat het advies afgegeven om niet de weg op te gaan.