Vluchtelingen gestrand in de modder bij Turkse grens

Foto Aref Tammawi / AFP

Tenten van gevluchte Syriërs uit Idlib in een kamp voor vluchtelingen bij Sarmada nabij de grens met Turkije. Uit de Syrische provincie Idlib kwam afgelopen dagen een schrijnende uittocht op gang van burgers die de onophoudelijke beschietingen en bombardementen door het regime van de Syrische president Assad en bondgenoot Rusland ontvluchtten. Vorige week lanceerden het regime en Rusland het tweede deel van hun offensief in Idlib, het laatste grote rebellenbolwerk. Hun doel is om de snelweg M5 naar Aleppo in te nemen. Troepen van het regime zouden al veertig steden en dorpen hebben heroverd. Aan het grondoffensief gingen weken van zware luchtaanvallen vooraf. Volgens de Syrian Response Coordination Group, een lokale hulporganisatie, zijn er de afgelopen weken 252 burgers, onder wie 79 kinderen, omgekomen bij het geweld.