Vissers uit Urk redden 19 migranten uit het Kanaal

De migranten wilden naar Engeland varen, maar raakten ter hoogte van de Franse stad Duinkerken in de problemen. De Franse kustwacht schakelde de Urker vissers in.
De boot waarop de migranten voeren.
De boot waarop de migranten voeren. Foto Société National de Sauvetage en Mer/AFP

Urker vissers hebben zondagavond geholpen bij de redding van 19 migranten, die in een klein bootje in het Kanaal bij Frankrijk dobberden. Dat heeft de Franse kustwacht maandag bekendgemaakt. Op beelden van de regionale krant De Stentor is te zien hoe de vluchtelingen uit een boot klimmen.

Beelden vrijgegeven door de Franse kustwacht. Foto Société National de Sauvetage en Mer/AFP

De migranten wilden van Frankrijk naar Engeland varen, aldus De Stentor. Ze raakten ter hoogte van de Franse stad Duinkerken in de problemen. De groep bestond uit zestien mannen, een vrouw, een baby en een peuter.

Toen de Franse kustwacht een melding kreeg over het bootje, nam ze contact op met de kotter Z-182 Hennie die in de buurt voer van de vluchtelingen. De kustwacht vroeg de Urker vissers of ze een kijkje wilden nemen. Een van de bemanningsleden zei dat hij „al dertig centimeter [water] in het krakkemikkige bootje” zag staan, toen hij de vluchtelingen rond 22.30 uur vond, aldus De Stentor.

De Urker vissers hebben de migranten aan boord gehaald waarna de kustwacht arriveerde en de vluchtelingen overnam. Ze zijn naar Duinkerken gebracht. Enkele opvarenden waren onderkoeld, maar geen van hen verkeert in levensgevaar.

Correctie (30 december 2019): in een eerdere versie van dit bericht werd de Franse stad Duinkerke genoemd in plaats van Duinkerken. Dit is inmiddels aangepast.