Thuiskok. Vertrouwd

Schuin tegenover de redactie van NRC, aan het einde van het Rokin in Amsterdam, staat een gebouw al bijna vier jaar leeg. Het is sindsdien stevig verbouwd en in oude stijl hersteld, heeft nog een tijdje een restaurant onderdak geboden, en op de bovenste verdiepingen zit sinds 2017 een groot kledingbedrijf. Maar nog altijd wachten de onderste verdiepingen op een nieuwe huurder sinds het faillissement van Vroom & Dreesmann.

Op deze plek, waar in 1912 het eerste warenhuis van Nederland opende, herinnert weinig meer aan de warenhuisketen, op één ding na. De La Place is er nog altijd geopend en zit net als vroeger op elk moment van de dag vol met dagjesmensen die even bijkomen van het winkelen in de Kalverstraat.

De restaurantketen heeft het faillissement van het moederbedrijf overleefd en heeft nog altijd pakweg tachtig vestigingen over het hele land. En de naam is een gevestigde in culinair Nederland.

Tijd om die naam te gelde te maken, moeten ze gedacht hebben. Want nu is er Favorieten van La Place, een kookboek met meer dan honderd recepten van gerechten die u weleens bent tegengekomen in een filiaal. Een klein lijstje oude bekenden:

Focaccia met tonijnsalade? Check.

Smoothies in diverse kleuren en vormen (zoals een bowl)? Check.

Dunne pizza’s en Flammkuchen? Check.

Kruidenroomkaas? Check.

Niet bijster origineel, zou je zeggen, en dat klopt. De auteurs doen wel een poging tot wat spannendere recepten – zoals een Thaise (water)meloensalade, een Marokkaanse hamburger of speculaasmuffins –, maar het blijft avontuurlijk van het niveau dat je in je vaste eetcafé niet de biefstuk maar een keer de zalm kiest.

De goedbedoelde, maar niet bijster interessante inleidende hoofdstukken met uitleg over ingrediënten en eetgerei en het onlogische receptenregister achterin kun je ook overslaan.

Voor al dat soort randzaken koop je dit kookboek ook niet. Dit boek koop je als je op zoekt bent naar iets simpels met vertrouwde smaken, als je zoekt naar dat ene broodje dat je altijd haalt tijdens het winkelen. Dat broodje kun je nu thuis zelf maken.