Terrorisme

Turkije zet Syriëgangster en een vierjarig kind uit naar Nederland

Turkije heeft een 28-jarige Nederlandse Syriëgangster en een vierjarig kind uitgezet naar Nederland. Dat bevestigde het OM zaterdagavond na berichtgeving van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. De vrouw is op Schiphol aangehouden en het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. De vrouw is volgens justitie afkomstig uit Gouda en vertrok in december 2013 naar Syrië. Eind oktober dit jaar meldde zij zich bij het Nederlandse consulaat in Ankara. Het is onduidelijk of het meegereisde kind haar zoon of dochter is. Het Turkse ministerie noch het OM heeft toegelicht met welke terroristische organisatie het tweetal banden zou hebben. Vermoedelijk gaat het om terreurgroep IS. Sinds november heeft Turkije tientallen buitenlandse IS-strijders teruggestuurd. (NRC)