Schaken

Magnus Carlsen wint WK snelschaken voor de derde keer

Magnus Carlsen heeft de wereldtitel snelschaken veroverd. De 29-jarige Noorse grootmeester, sinds 2013 wereldkampioen in het klassieke schaken, bleef zaterdag ongeslagen tijdens het toernooi in Moskou. Van de vijftien rapidpartijen won hij er acht en speelde hij zeven keer remise. In het eindklassement bleef Carlsen met 11,5 punten de Iraniër Alireza Firouzja en Hikaru Nakamura uit de Verenigde Staten één punt voor. Carlsen, vanwege zijn uitzonderlijke talent als tiener al de ‘Mozart van het schaken’ genoemd, won het WK rapid ook in 2014 en 2015. Illustratief voor zijn dominantie is zijn rating. Carlsen voert de wereldranglijst aan in klassiek en rapid schaken. In de snelste variant, blitz, kan hij maandag zijn wereldtitel prolongeren. Na de eerste speeldag (zondag) is hij koploper, met tien punten uit twaalf partijen. (NRC)