Oud-topman Nissan Ghosn vanuit Japan gevlucht naar Libanon

Het is niet bekend hoe de van fraude verdachte Carlos Ghosn kon wegkomen uit Japan, waar hij huisarrest had. Japan en Libanon hebben geen uitleveringsverdrag.
Carlos Ghosn in Japan in april.
Carlos Ghosn in Japan in april. Foto Issei Kato/Reuters

Carlos Ghosn, de van fraude verdachte voormalige topman van Nissan, is ondanks zijn huisarrest in Japan maandag naar de Libanese hoofdstad Beiroet gereisd. Dat heeft hij dinsdag zelf laten weten, melden internationale persbureaus. Een van zijn Japanse advocaten bevestigt de vlucht. Het is niet duidelijk hoe Ghosn Japan heeft kunnen verlaten. Het proces tegen hem zou in april 2020 beginnen.

Naar eigen zeggen is Ghosn Japan ontvlucht omdat het land een „politiek proces” tegen hem voert. Tegen de 65-jarige Fransman van Libanese afkomst lopen in Japan nog verschillende strafrechtelijke procedures. Hij mocht deze onder huisarrest in Tokio afwachten. Hoe het nu verder gaat met Ghosn, is onzeker. Japan en Libanon hebben geen uitleveringsverdrag.

Ghosn verklaart dat hij zich „niet langer laat gijzelen” door het „oneerlijke” rechtssysteem in Japan. „Men neemt van tevoren aan dat je schuldig bent, discriminatie is wijdverbreid en mensenrechten worden met de voeten getreden, waarmee Japan zijn plichten onder het internationale recht schendt”, aldus de ex-topman.

Lees ook dit profiel van Ghosn: Gearresteerde Renault-topman was tot voor kort nog een held

Junichiro Hironaka, een van Ghosns advocaten, noemt de vlucht van zijn cliënt dinsdagmorgen „niet goed te praten”. Volgens hem heeft Ghosn zijn paspoorten niet meegenomen. De identiteitsbewijzen - Ghosn beschikt over een Franse, Braziliaanse en Libanese pas - liggen nog altijd bij zijn advocaten. Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating was dat hij zijn paspoorten zou afgeven, om het vluchtrisico te verkleinen.

Privévliegtuig

Over de omstandigheden rond Ghosns vertrek uit Japan is nog veel onduidelijk. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoe hij ongezien weg is gekomen uit zijn appartement, dat voorzien was van beveiligingscamera’s om vluchtpogingen te detecteren. De Japanse douane heeft Ghosn volgens de publieke omroep NHK niet opgemerkt terwijl hij het land verliet. Een Libanese functionaris heeft volgens NHK verklaard dat iemand die op Ghosn lijkt onder een valse naam in een privévliegtuig is geland in Beiroet.

Ghosn werd in november 2018 gearresteerd op de luchthaven van Tokio. Hij zou onder meer zijn inkomen te laag hebben opgegeven in jaarverslagen van Nissan, in Japan een misdrijf waar maximaal tien jaar cel op staat. Ook zou hij geld van het bedrijf in eigen zak hebben gestoken. Door de affaire moest hij weg als topman van zowel Nissan als Renault en Mitsubishi.