Italiaans skiresort doet wegwerpplastic in de ban

In een poging de duurzaamste wintersportplaats van de Alpen te worden heeft het kleine Italiaanse skiresort Pejo 3000 als een van de eerste skigebieden ter wereld deze winter een verbod ingesteld op plastic. Het resort, gelegen in Val di Sole in Trentino, doet wegwerpbestek, glazen, rietjes, flessen en in plastic verpakte ketchup en mayonaise in de ban. Reden voor het verbod is, zo schrijven Italiaanse en internationale media, de publicatie van een studie van de universiteit van Milaan waaruit blijkt dat de naburige gletsjer Forni microplastics bevat. Volgens de wetenschappers bevat het oppervlak van de gletsjer 131 tot 162 miljoen plastic deeltjes, een concentratie vergelijkbaar zou zijn met die in Europees zeewater. Zij denken dat de plastic deeltjes afkomstig zijn van het materieel van skiënde toeristen. Daarnaast zouden microplastics door windstromingen op de gletsjer zijn geblazen.

Volgens experts zijn maatregelen hard nodig omdat plasticdeeltjes op grote hoogte lang intact blijven en later in de voedselketen terecht kunnen komen. Pejo 3000, dat vorig jaar 137.000 bezoekers verwelkomde, is het eerste resort in Europa dat plasticvrij is. Het skioord zal nog meer maatregelen nemen, zoals het invoer van herlaadbare skipassen voor langer gebruik.