Krol wint 1.000 meter bij mannen, Leerdam goud bij de vrouwen

Bij de vrouwen schaatste Esmee Visser in 6.50,96 naar haar tweede titel op de NK Afstanden in Heerenveen. Irene Schouten werd net als op de 3.000 meter tweede.
Jutta Leerdam juicht na het winnen van de 1000 meter.
Jutta Leerdam juicht na het winnen van de 1000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Thomas Krol heeft zondag op het NK Afstanden in Heerenveen de 1.000 meter gewonnen in 1.08,35. Hij versloeg Kai Verbij en Dai Dai Ntab die respectievelijk als tweede en derde eindigden. Krol en Verbij plaatsen zich hiermee voor de WK afstanden half februari in Salt Lake City. Ntab plaatste zich onder voorbehoud voor het WK. Zijn plaatsing is afhankelijk van Kjeld Nuis, die zich moest afmelden wegens griep, en mogelijk alsnog een aanwijsplek krijgt.

Bij de vrouwen won Jutta Leerdam eerder op de dag de 1.000 meter in 1.14,21. Zaterdag won ze ook al goud op de 500 meter. Letitia de Jong werd tweede en Ireen Wüst derde. De drie verzekerden zich van een startbewijs op de 1.000 meter bij de EK afstanden komende maand in Heerenveen en bij de WK afstanden half februari in Salt Lake City.

Lees terug wie welke afstanden er geschaatst zijn op de eerste dag van het NK afstanden. ‘Leerdam, Krol en Visser pakken voor het eerst Nederlandse titel op NK’

Bergsma

Eerder op de dag won Jorrit Bergsma de 10.000 meter in 12.45,04. Hij versloeg favoriet Patrick Roest en gaat samen met Roest en Marwin Talsma, respectievelijk de nummer twee (in 12.48,59) en drie (in 12.59,12) op deze afstand, naar het WK in Salt Lake City. De 22-jarige Marcel Bosker haalde door een val het einde van de race niet.

Bij de vrouwen heeft Esmee Visser de 5.000 meter gewonnen. In een vol Thialf won de 23-jarige schaatster in 6.50,96 haar tweede nationale afstandstitel. Irene Schouten werd in 6.54,87 – net als een dag eerder op de 3.000 meter – tweede.

Visser had zaterdag nog haar eerste nationale titel ooit gepakt op de 3.000 meter. In 4.01,29 bleef ze Schouten toen net voor, die 4.01,80 noteerde. Zondag reden Visser en Schouten in een directe rit tegen elkaar en was het verschil aan de meet bijna vier seconden. Carlijn Achtereekte werd vlak achter Schouten derde en greep zo net naast kwalificatie voor de WK afstanden in Salt Lake City in februari.

Massastart

Irene Schouten was bij de NK afstanden na zestien rondes opnieuw de beste in de eindsprint. De regerend wereldkampioene op dit olympische onderdeel pakte haar zevende nationale titel op rij. Ploeggenote Marijke Groenewoud gleed als tweede over de finish. Shorttrackkampioene Suzanne Schulting pakte verrassend brons.

Bij de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang had Visser nog verrast door de titel te veroveren op de langste afstand bij de vrouwen. De massastart staat voor later deze middag nog op het programma.