Oekraïne en pro-Russische separatisten ruilen gevangenen uit

De gevangenenruil volgt op het akkoord dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot eerder deze maand sloten in Parijs.
Oekraïeners die gevangen zaten, eten cake nabij het checkpoint Mayorsk.
Oekraïeners die gevangen zaten, eten cake nabij het checkpoint Mayorsk. Foto Oekraïense presidentiële persbureau via AFP

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben zondag een volledige uitruil van gevangenen gedaan. Dat meldt persbureau AP op basis van berichtgeving door de Oekraïense regering en een vertegenwoordiger van de rebellenregering. Om hoeveel gevangenen het precies gaat, is nog niet bekend.

De gevangenenruil is onderdeel van het akkoord dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky eerder deze maand sloten in Parijs. Samen met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd toen een volledig staakt-het-vuren afgesproken voor het oosten van Oekraïne voor het einde van dit jaar. De partijen komen over vier maanden opnieuw bijeen.

Lees hier verder over het overleg in Parijs: Parijs-overleg met Poetin is een vuurproef voor Zelensky

De Oekraïense autoriteiten meldden omstreeks 15.00 (Nederlandse tijd) dat de uitruil is voltooid. Oekraïne zegt 76 gevangenen uit Donetsk en Loehansk te hebben gekregen. De autoriteiten van de twee separatistenrepublieken bevestigen dat aantal en zeggen 124 man te hebben teruggekregen, meldt het Russische persbureau Interfax. Dit aantal is niet bevestigd door Oekraïne. De uitwisseling vond plaats bij een grenspost in de buurt van de stad Horlivka, nabij de Russische grens.

De oorlog in het oosten van Oekraïne begon in 2014, toen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj werd afgezet na protesten en Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Meer dan 14.000 mensen zijn door de oorlog om het leven gekomen.