Adresgegevens bekende Britten korte tijd openbaar

De adressen van ruim duizend Britten die dit weekend een koninklijke onderscheiding kregen, stonden korte tijd openbaar op de website van de Britse overheid.
Onder meer de adresgegevens van zanger Elton John, hier met zijn muzikale partner Bernie Taupin bij de Golden Globe nominaties, stonden online.
Onder meer de adresgegevens van zanger Elton John, hier met zijn muzikale partner Bernie Taupin bij de Golden Globe nominaties, stonden online. Foto Jordan Strauss/AP

De adressen van ruim duizend bekende - en minder bekende - Britten hebben eerder dit weekend korte tijd online gestaan. De BBC meldt dat het gaat om gegevens van mensen die dit weekend een koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Een verkeerde versie van de adressenlijst werd door een fout op de website van de Britse overheid gepubliceerd.

De huisnummers en postcodes van onder meer zanger Elton John, tv-kok Ainsley Harriot en voormalig leider van de Conservatieven Iain Duncan Smith zouden korte tijd voor iedereen te zien zijn geweest. Zij kregen dit weekend met 1.094 andere Britten de New Years Honours toegekend. Een woordvoerder van de Britse overheid zegt tegen de BBC dat de lijst in de nacht van vrijdag op zaterdag een uur lang online heeft gestaan.

De Britse overheid heeft excuses aangeboden en zegt dat iedereen die op de lijst staat, op de hoogte wordt gebracht van de fout. Privacywaakhond ICO, die boetes kan uitschrijven vanwege overtredingen met data, heeft gezegd een onderzoek te starten naar het lek.