Turkije zet Syriëgangster en 4-jarig kind uit naar Nederland

Turkije heeft een vrouw uit Gouda die in 2013 naar Syrië reisde en een kind uitgezet. De vrouw is opgepakt, het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.
Het Al-Hol kamp in Noord-Syrië waarin tienduizenden IS-strijders worden vastgehouden.
Het Al-Hol kamp in Noord-Syrië waarin tienduizenden IS-strijders worden vastgehouden. Foto Ali Hashisho/Reuters

Turkije heeft een 28-jarige Nederlandse Syriëgangster en een vierjarig kind uitgezet naar Nederland. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie zaterdagavond na berichtgeving van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. De vrouw is op Schiphol aangehouden en het kind is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

De vrouw is volgens het OM afkomstig uit Gouda en vertrok in december 2013 naar Syrië. Eind oktober dit jaar meldde zij zich bij het Nederlandse consulaat in Ankara. Het is onduidelijk of het meegereisde kind haar zoon of dochter is.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde eerder op zaterdag dat twee Nederlanders met „banden met een terroristische groepering” waren uitgezet. Het ministerie heeft volgens staatspersbureau Anadolu kenbaar gemaakt door te gaan met het uitzetten van „buitenlandse terroristen”.

Lees ook: Hof: staat hoeft IS-kinderen niet terug te halen

Het Turkse ministerie noch het OM heeft toegelicht met welke terroristische organisatie het tweetal banden zou hebben. Vermoedelijk gaat het om terreurgroep Islamitische Staat. Sinds begin november heeft Turkije tientallen buitenlandse IS-strijders teruggestuurd.

Afgelopen november stuurde Turkije twee vrouwelijke Syriëgangers terug naar Nederland. Van een van hen was het Nederlanderschap ontnomen, de ander heeft wel een Nederlands paspoort. Turkije vindt dat EU-landen hun burgers die zijn afgereisd naar het strijdgebied moeten ophalen en zelf moeten berechten. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemde die uitzetting „ongewenst”.