Zeker 79 doden door autobom in centrum Mogadishu

Zaterdagochtend ontplofte een autobom in de Somalische hoofdstad. Het is onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen, de schattingen lopen van 79 tot meer dan 90.
Een Somalische vrouw loopt langs een autowrak bij de plaats waar zaterdagochtend een autobom ontplofte in Mogadishu,
Een Somalische vrouw loopt langs een autowrak bij de plaats waar zaterdagochtend een autobom ontplofte in Mogadishu, Foto Feisal Omar/Reuters

Bij een bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zaterdagochtend tientallen doden gevallen. Dat melden internationale persbureaus op basis van de lokale autoriteiten. Het is onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen: de schattingen lopen van 79 tot ruim 90. Ook raakten zeker 125 mensen gewond, meldt AP.

De aanslag vond plaats in het centrum van de stad, in de buurt van een checkpoint bij een druk belastingkantoor. Daar werd een autobom tot ontploffing gebracht. Onder de slachtoffers zouden meerdere studenten zijn. Onder de slachtoffers zijn volgens persbureau Reuters 17 agenten. Ook zouden meerdere studenten gewond zijn geraakt.

De verantwoordelijkheid voor de explosie is nog niet opgeëist. Veel mensen waren op het moment van de aanslag op weg naar hun werk.

Abdikadir Aden, een arts die in Mogadishu de ambulance-dienst Aamin opzette, laat via Twitter weten tientallen slachtoffers te hebben vervoerd.

Mogadishu vaker doelwit

De aanslag is de dodelijkste in jaren. In 2017 werd Mogadishu door een zeer dodelijke aanslag toen een vrachtwagen vol explosieven ontplofte. Daarbij kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven. Ooggetuigen vertellen zaterdag tegen persdienst Reuters dat de laatste aanslag hen herinnerde aan die explosie van twee jaar geleden, waarvan de Somalische regering de terreurorganisatie Al-Shabaab de schuld gaf.

Al-Shabaab werd enkele jaren geleden fysiek uit de Somalische hoofdstad verdreven door regeringstroepen en een Afrikaanse coalitie en heeft sindsdien meerdere aanslagen gepleegd op prominente locaties (zoals ambassades en hotels) en personen (zoals de burgemeester, in juli van dit jaar). De aan Al-Qaida gelieerde organisatie wil een islamitische staat oprichten in het land.

Dit bericht is zondag om 6:00 uur geactualiseerd. De geschatte aantallen doden en gewonden zijn aangepast.