PVV-leider Wilders blaast cartoonwedstrijd na paar uur af

Wilders riep zijn Twitter-volgers zaterdagavond op spotprenten over de profeet Mohammed te sturen. Zondagochtend stopte hij de cartoonwedstrijd alweer.
Wilders in de Tweede Kamer.
Wilders in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft zondagochtend een winnaar van zijn cartoonwedstrijd uitgeroepen en de wedstrijd daarmee beëindigd. Zaterdagavond riep Wilders zijn Twitter-volgers nog op spotprenten over de profeet Mohammed op te sturen. De tweet met de aankondiging van de wedstrijd is inmiddels verwijderd.

Wilders schrijft als reden voor zijn actie dat „fatwa’s onbestraft blijven en de vrijheid van meningsuiting niet wordt verdedigd”.

Wilders heropende de cartoonwedstrijd die hij vorig jaar afblies na protesten in Pakistan en dreigementen door de Taliban aan zijn adres. Hij wilde de cartoonwedstrijd opnieuw plaats laten vinden omdat de Pakistaanse regering volgens hem weigert prediker Khadim Hussain Rizvi te arresteren, zegt hij tegen persbureau ANP. Rizvi is de leider van de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP) en de man achter de protesten in Pakistan. Hij zou hebben gedreigd Wilders te onthoofden.

Lees ook: Pakistan op de bres voor Profeet Mohammed

‘Signaal afgeven’

Met de wedstrijd hoopte de PVV-leider een „duidelijk signaal af te geven” aan de Pakistaanse en de Nederlandse regering. Volgens Wilders doet het kabinet te weinig om Pakistan te dwingen Rizvi op te pakken.

Vorige maand werd de 27-jarige Pakistaan Junaid I. veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor bedreiging van Wilders. I. kwam naar Nederland en had voorbereidingen getroffen om de PVV-leider „naar de hel te sturen” vanwege diens cartoonwedstrijd over de profeet.