Leerdam, Krol en Visser pakken voor het eerst Nederlandse titel op NK

Eerst won Jutta Leerdam op de 500 meter van de NK Afstanden in Thialf, later op de dag pakten Thomas Krol en Esmee Visser het goud op de 1.500 en 3.000 meter.
Visser juicht na het winnen van de 3.000 meter.
Visser juicht na het winnen van de 3.000 meter. Foto Vincent Jannink/ANP

Drie schaatsers hebben zaterdag hun eerste Nederlandse titel gepakt tijdens de NK Afstanden in Thialf. Eerst won Jutta Leerdam op de 500 meter, later op de dag pakte Thomas Krol het goud op de 1.500 meter. Esmee Visser won tot slot op de 3.000 meter.

De 23-jarige Visser dook in de laatste rit onder de leidende tijd van Irene Schouten. Visser, Europees kampioene op deze afstand, zegevierde met een tijd van 4.01,29. Schouten pakte zilver met 4.01,80 en Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op dit onderdeel, behaalde brons (4.02,20).

Eerder op de dag won Thomas Krol (27) zijn eerste Nederlandse titel met een tijd van 1.43,86 op de 1.500 meter. Krols ploeggenoot Patrick Roest eindigde op ruime afstand op de tweede plaats met een tijd van 1.44,78. Koen Verweij, tweevoudig Nederlands kampioen op deze afstand, pakte brons met een tijd van 1.45,89. Sven Kramer, tegenstander van Roest in de laatste rit, moest genoegen nemen met de achtste tijd (1.47,43).

Lees ook: Voor Sven Kramer betekent einde seizoen einde carrière

Kramer niet in actie op slotdag

Tijdens de eerste rit op de tweede dag van het NK won de 20-jarige Jutta Leerdam het goud met een persoonlijk record van 37,75 op de 500 meter. Het zilver ging naar Letitia de Jong (37,93). Femke Kok werd derde met een tijd van 38,13.

Jorien ter Mors lukte het zaterdag opnieuw niet een goede tijd neer te zetten, zij werd zesde op de 500 meter. Ter Mors is herstellende van een knieblessure en wist vrijdag ook al geen podiumplek te bemachtigen. Toen werd ze tiende op de 1.500 meter met een tijd van 1.57,88.

Zaterdagavond maakte favoriet Sven Kramer bekend op de slotdag van de NK Afstanden niet in actie te komen. De 33-jarige schaatser heeft zich afgemeld voor de 10.000 meter. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma wil hij zich volledig gaan richten op de EK afstanden, die over twee weken in Thialf worden gehouden.

Kramer plaatste zich vrijdag op de 5000 meter als nummer twee, achter Patrick Roest, voor de EK afstanden en WK afstanden in Salt Lake City (half februari). Op de 1500 meter (zevende plek) stelde hij vooral zichzelf zaterdag teleur. Het was niettemin voldoende voor kwalificatie voor de WK allround eind februari in Hamar. Daarmee had Kramer, die door grillige rugproblemen dit seizoen niet zeker is van zichzelf, zijn doel voor eigen publiek bereikt.(ANP/NRC)