Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

In deze laatste opiniebijlage van het jaar een handjevol stukken over een onderwerp dat op de redactie eerst licht grinnikend werd geopperd – we zijn de Libelle toch niet? – maar waarin we toch gingen geloven: hoe een scheiding te voorkomen? Geen gekke vraag, gezien de jaarlijkse scheidingspiek in januari, en met meer invalshoeken dan je eerst denkt. Maar zonder ervaringsdeskundigen kan het niet, dus vroegen we u te schrijven.

Zonder de illusie te willen wekken dat u er harde conclusies uit kunt trekken eerst maar even de statistieken. Wij kregen 42 brieven van lezers die ons schreven hoe ze hun relatie goed hebben weten te houden: 20 geschreven door een vrouw, 13 keer door een man, 8 van een stel (7 keer man+vrouw, 1 keer vrouw+vrouw, 0 keer man+man), en 1 van Sacha Palliser, die zowel man als vrouw kan zijn. Onder de mannelijke briefschrijvers reken ik Foppe Hoekstra dubbel; hij schreef ons twee keer. Zijn eerste, tamelijk zakelijke en ’s avonds laat verstuurde brief kunt u, met een selectie uit alle brieven over dit onderwerp, hiernaast lezen. Maar de volgende ochtend schreef hij ons opnieuw, opmerkelijk genoeg nu een lyrischer overpeinzing over ‘verliefdheid’, die – onder meer – naast ‘lust’ en ‘bewondering’ bestaat uit ‘het verlangen om alles van iemand te weten’.

Inhoudelijk vielen de brieven globaal op twee stapeltjes te leggen: een waarin het advies de ander vrijheid of ruimte te gunnen de boventoon voerde, en een stapeltje met iets rationeler getoonzette brieven met de waarneming (en het advies) dat een huwelijk onderhoud, inspanning, discipline en polderen vergt. Dit stapeltje was iets groter. Hoekstra’s eerste brief kwam daarop te liggen. Ja, ‘liefde is een werkwoord’ voor deze briefschrijvers – „eens per week samen aan tafel, eens per maand samen een dagje weg, eens per kwartaal samen een nachtje weg” (Ingrid Nagel), en zelfs een brief aan NRC schrijven valt eronder, zie het excelsheet met hun „balanstips” dat Louise Cornelis en Henk Vermaas stuurden. Wij zijn u allemaal even dankbaar.

plv chef Opinie