Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Twee van de zeven jeugdgevangenissen moeten van minister Dekker sluiten. Het is bijna overbodig te vragen welke: die in de buitenprovincies natuurlijk, in Drenthe en in Zuid-Limburg (Sommige jongens gingen huilend weg, 20/12). En het is nog niet zo heel lang geleden dat het hoofdkantoor van de Arbeidsinspectie werd verplaatst van Eijgelshoven in Zuid-Limburg naar het Utrechtse. Dat was efficiënter, zei de toenmalig verantwoordelijke minister. En zo werkt de rijksoverheid mee aan het verdwijnen van banen in die randprovincies en bevordert daarmee de leegloop die daar toch al een tijdje aan de gang is. Ook van de leden van de Tweede Kamer is niet veel te verwachten. Kijk maar naar Zuid-Limburg, dat de sluiting van de mijnen nooit helemaal te boven is gekomen, de Groningers met hun half ingezakte huizen en wat te denken van de Zeeuws-Vlamingen, die tol moeten betalen om in overig Nederland te kunnen komen. Door het richting Randstad halen van overheidsinstellingen raakt deze alsmaar voller, met als gevolg dat de huren hoger en de huizen duurder worden. Een onderwijzer of politieagent kan het zich nauwelijks meer veroorloven daar een baan te zoeken. De wal begint het schip al te keren, lagere scholen gaan wegens gebrek aan personeel al vaker enkele dagen dicht en de politie zoekt wat minder goed naar criminelen. Regeren is vooruitzien, maar daar hebben veel politici toch moeite mee.